FOTO: null

Za većinu pčelara u Srpskoj ova godina biće berićetna, a najveći prinosi očekuju se od bagremovog meda.

Predsjednik skupštine Saveza Udruženja pčelara RS Obrad Ninković kazao je da je ove godine bagrem zamedio i da je uz dogovor pčelara moguća i korekcija cijena naniže.

- Medonosna godina je znatno bolja nego lani, a u sjevernim krajevima pčelari su po košnici imali između 20 i 30 kilograma meda - kazao je Ninković ističući da je i na području Hercegovine ova godina znatno bolja od prošle.

Dodaje da se očekuje da će i prinosi livadskog i kestenovog meda biti zadovoljavajući.

- Zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dio štete nastale u prošlogodišnjim poplavama je saniran, a dobra bagremova paša će u velikoj mjeri doprinijeti oporavku pčelinjih društava - naglasio je Ninković.

Pčelar sa Čađavice Dušan Milun kaže da je dosadašnji prinos meda najbolji u posljednjih pet godina.

- Od kada se bavim pčelarstvom bagrem nije bio ovako dobar. Trenutno je cijena kilograma meda između 12 i 14 maraka, a s obzirom na visoke prinose možda ćemo i sniziti cijene - kazao je Milun.

On je dodao da je, uprkos besparici, potražnja za medom veoma dobra.

- U posljednjih 20 dana prodao sam više od 200 kilograma meda, a još bolju prodaju očekujem na jesen - dodao je Milun.

U Udruženju pčelara "Doboj" kažu da se mogu pohvaliti dobrim prinosima, ali i kvalitetom meda.

- Ovo je sigurno najbolja godina za pčelare i po prinosima i po kvalitetu meda, koji je ove godine na visokom nivou - rekao je predsjednik Udruženja "Doboj" Radenko Krulj.

Majske poplave i kišno vrijeme tokom cijele prošle godine dovele su do nestašice bagremovog meda. Pčelari su prošlogodišnji prinos okarakterisali katastrofalnim, jer su iz košnica vadili prosječno pet kilograma meda. Osim toga poplave su uništile polovinu pčelinjaka pričinivši ogromnu štetu.


Podsticaji

Pčelari ističu da im Ministarstvo poljoprivrede RS pomaže novčanim podsticajima.

- Već godinama podsticaji iznose između četiri i deset maraka po košnici, a ministarstvo isplaćuje i subvencije za proizvođače pčelinjih matica - kazao je Obrad Ninković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )