FOTO: null

SARAJEVO, BANJALUKA - Instrukcija o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije kovida-19 koju je izradila Centralna izborna komisija (CIK) BiH puna je nejasnoća i insistiranje na njenom sprovođenju umnogome će otežati i drastično usporiti izborni proces, što će za posljedicu imati veoma malu izlaznost na izborima zakazanim za 15. novembar.

Mjerenje temperature svakom biraču, kao i obaveza da na biračko mjesto može ući samo onoliko birača koliko ima glasačkih kabina te osiguravanje distance od minimalno 1,5 metara, zatim obavezna dezinfekcija ruku prije i nakon glasanja dovešće do ogromnih gužvi, velikih redova i znatno dužeg vremena za glasanje pojedinaca nego što je ranije bio slučaj.

U pojedinim slučajevima kada se utvrdi da neki birač ima povišenu temperaturu, moguće je da dođe i do kraćeg prekida glasanja s obzirom na to da se njemu ne može zabraniti glasanje, ali da će se poslije toga morati detaljno dezinfikovati i očistiti kabina.

Još jedna od odredaba instrukcije koja će usporavati izborni proces je i obaveza predsjednika biračkog odbora ili člana zaduženog za kontrolu reda na biračkom mjestu da biračko mjesto provjetrava svakih 60 minuta.

"Ako se bude insistiralo na instrukciji, veliko je pitanje kako će se održati izbori. Oni svašta predviđaju, od provjetravanja do mjerenja temperature. Ne znamo gdje naći ljude koji će to ispoštovati i raditi. Koliko znam, Gradska izborna komisija iz Banjaluke od CIK-a je tražila pojašnjenja određenih stvari koje se čine nelogičnim, ali još nije dobila odgovor", rekao je za "Nezavisne" Aleksandar Radeta, član Republičke izborne komisije Republike Srpske.

Naglašava da je neophodno, dok još nije kasno, naći način da se riješe određene stvari i nejasnoće sa CIK-om, jer je veliko pitanje i gdje pronaći članove biračkog odbora koji će "za sitne pare" ispoštovati to što traži Centralna izborna komisija BiH.

U CIK BiH pokušali smo saznati dokle se stiglo sa nabavkom opreme neophodne za izbore po instrukciji koju su sami napravili, odnosno beskontaktnih toplomjera, zaštitnih odijela, rukavica, toalet-papira, dezinfekcionih sredstava i drugog, međutim nismo uspjeli u toj namjeri. CIK je nedavno preko Savjeta ministara BiH zatražio i međunarodnu pomoć u opremi za sprovođenje izbora, međutim još nema informacija da li se i ko se odazvao.

I stručnjaci u BiH naglašavaju da će vrlo teško biti održati izbore ukoliko se bude insistiralo na instrukciji CIK-a, jer će doći do ogromnih gužvi koje će sigurno odvratiti dio birača od glasanja. Kako ističu, sve ono što se nameće kao obaveza, kao što je mjerenje temperature ili obavezna dezinfekcija, utiče na birače koji će ostati kod kuće.

"Imali smo izbore u susjednim zemljama i sve je proteklo bez problema u smislu da nije bilo većih zastoja, velikog čekanja, a i sami izbori u Srbiji, Hrvatskoj pa i u Crnoj Gori nisu drastično uticali na povećanje broja zaraženih. CIK treba da uči iz dobrih primjera, epidemiološke mjere treba poštovati, ali ne treba pretjerivati", rekla je za "Nezavisne" Tanja Topić, politički analitičar.

Naglašava da CIK nema kompetencije da donosi epidemiološke mjere pitajući se s kim su se konsultovali kada su radili Instrukciju o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije kovida-19, koja je puna nejasnoća. Takođe, naglašava da postoji i paradoksalna situacija jer s jedne strane i pored tačno propisanih epidemioloških mjera koje se u kampanji ne poštuju, CIK insistira na njihovom sprovođenju na dan izbora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )