FOTO: glassrpske

Zbog povećane potrošnje “kleksana”, koji, osim velikog broj trudnica, koriste i pacijenti koji se liječe od virusa korona, ovaj lijek gotovo je nemoguće naći u apotekama širom Srpske i FBiH, a sve su tanje i zalihe zdravstvenih ustanova.

Da je potrošnja ovog lijeka koji se koristi protiv zgrušavanja krvi u pandemiji enormno skočila, pokazuju i podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS, prema kojima je u januaru i februaru ove godine potrošeno 37.303 komada “kleksana” u različitim dozama, što je za 16.654 više nego u posljednja dva mjeseca prošle godine. 
 
U Fondu zdravstva kažu da ovu vrstu medikamenata kao nastavak bolničkog liječenja najčešće koriste pacijenti poslije ortopedskih zahvata, vaskularnih hirurških intervencija i u trudnoći, a pojavom pandemije i oni koji boluju ili su prebolovali “kovid”. 
 
- Pandemija je dovela do povećanih potreba za niskomolekularnim heparinima, koje nisu predvidive, niti u broju pacijenata niti u dužini trajanja terapije, što dovodi do globalne nestašice ovih medikamenata, koja se odražava i na snabdjevenost ovim lijekovima i kod dobavljača u Srpskoj - istakli su u Fondu. Iako su, napominju u Fondu, sa dobavljačima ugovorili dovoljne količine niskomolekularnih heparina i redovno ih trebuju za domove zdravlja i ambulante porodične medicine, dešava se da dobavljači ne isporuče dovoljne količine zbog nestašice na tržištu. U tom slučaju pacijentima je, podsjetili su, omogućeno da terapiju nabave o svom trošku, te Fondu podnesu zahtjev za refundaciju sredstava.
 
Da na tržištu BiH vlada nestašica ovog lijeka potvrdili su i u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, navodeći da ih je proizvođač obavijestio da ne može odgovoriti zahtjevima enormne potražnje lijeka.
 
- Nestašica “kleksana” posljedica je povećane potrošnje zbog liječenja pacijenata oboljelih od “kovida 19” - istakli su u agenciji.
Ginekolog u dobojskom Domu zdravlja Mladen Blagojević istakao je da trenutno nemaju “kleksana”, a pacijenata koji koriste ovu terapiju je sve više.
 
- Ovaj lijek se koristi kod trudnica koje imaju rizičnu trudnoću, pacijenata koji imaju trombofiliju. Zahvaljujući “kleksanu”, šanse za spontani abortus su mnogo manje. Međutim, ovaj lijek se sada gotovo ne može nigdje nabaviti, a pacijenti svakodnevno dolaze i traže - kazao je Blagojević. Dodao je da umjesto “kleksana” trenutno trudnicama propisuju zamjenski lijek, ali, kako tvrdi, nijedan nema ista svojstva. 
 
Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran kaže da “kleksana” imaju nešto malo na zalihama, ali da je pitanje dana kada će i to nestati.
 
- Pokušavamo da na sve moguće načine obezbijedimo dovoljne količine ovog lijeka. Pandemija je poremetila tržište lijekova, tako da vlada nestašica mnogih drugih medikamenata - kazao je Šaran.
 
U većini banjalučkih apoteka potvrdili su da već danima nemaju “kleksana” u ladicama, dok u rijetkim ističu da na stanju imaju svega nekoliko komada.
 
Skupa terapija
 
Ljekar u paljanskom Domu zdravlja Sonja Karadžić Jovičević istakla je da joj se pacijenti svakodnevno obraćaju sa pitanjem gdje mogu nabaviti “kleksan”, jer ga ni u jednoj apoteci nije moguće naći.
 
- Mnogi pacijenti preko porodičnih veza do “kleksana” dolaze u Srbiji. Međutim, to nije rješenje, jer je u pitanju skupi lijek koji se uzima dugo vremena - kazala je Karadžić Jovičević.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )