FOTO: pixabay

Šest od osam banaka u Republici Srpskoj poslovalo je pozitivno na kraju septembra ove godine, dok su dvije uknjižile minus, pa je i ukupan devetomjesečni rezultat bankarskog sektora lošiji u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, neto dobit banaka koje su od januara do kraja septembra ove godine poslovale pozitivno iznosila je 60 miliona maraka. S druge strane, zajednički minus dvije banke iznosio je 5,2 miliona maraka. Za devet mjeseci prošle godine svih osam banaka u Srpskoj uknjižilo je neto dobit od 77,27 miliona maraka. 

Podaci objavljeni u najnovijem izvještaju Agencije pokazuju da su ukupni krediti na kraju septembra iznosili 5,463 milijarde maraka, od čega se na zajmove stanovništva odnosilo 2,544 milijarde KM.

U istom periodu prošle godine ukupni krediti bili su “teški” 5,344 milijarde maraka, od čega se na kredite plasirane stanovništvu odnosilo 2,460 milijardi KM.

Ekonomisti ističu da ovakvi rezultati ne čude s obzirom na pandemiju virusa korona i pad privredne aktivnosti.

- Došlo je do pada prihoda u svim segmentima, dok su rashodi ostali na istom nivou. Nema neke velike kreditne ekspanzije, eventualno blago povećanje kada je riječ o nenamjenskim potrošačkim kreditima a uzrok tome je smanjenje prihoda. Dio stanovništva je osjetio ovu pandemiju kroz pad prihoda i udar na budžet tako da su kreditima pokušavali nadomjestiti sredstva koja su im nedostajala za osnovne životne potrebe - pojasnio je član Udruženja ekonomista RS SNjOT Aleksandar Ljuboja.

Rezultat će biti isti, dodaje Ljuboja, ne samo na kraju ove godine već i u prva dva kvartala naredne godine.

- Tek nakon toga se očekuje, ne izlazak iz problema, već blaga stabilizacija, a tek 2022. godine možemo očekivati da će svi makroekonomski parametri koji su na kraju 2019. godine rasli, krenuti uzlaznom putanjom - rekao je Ljuboja.

Govoreći o bankama koje su na kraju septembra ostvarile negativan rezultat, on ističe da smanjenjem troškova one mogu nadomjestiti nedostatak profita.

Štednja

Ukupni depoziti na kraju septembra u bankama Srpske iznosili su 6,352 milijarde maraka, od čega se na depozite građana odnosilo 3,558 milijardi KM. U izvještaju je navedeno i da je štednja građana iznosila 2,448 milijardi maraka. U istom periodu lani građani su u bankama čuvali 2,451 milijardi maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )