FOTO: Sammma.com

Svi koriste Bluetooth. Ali, možda bi to trebali prestati.

Naime, tehnologija koju u današnje vrijeme uzimamo zdravo za gotovo povezuje sve: od naših pametnih telefona i satova, preko slušalice i frižidera, pa sve do tostera i vibratora. Međutim, sve više stručnjaka tvrdi da je ovo veliki problem. 

Razlog je isključivo vezan uz sigurnost i zaštitu podataka. To je problem koji nije teško riješiti i sve zavisi od vas, ali trebate se na to odlučiti. 

I ne radi se o paranoji. Ove godine na DEF CON-u, najvećoj konvenciji hakera u svijetu, istraživači su pokazali koliko je lako uz pomoć Bluetootha identifikovati ranjive digitalne zvučnike. Jednom kada ih identifikuju, hakeri mogu preuzeti kontrolu nad zvučnicima i puštati opasne zvukove koji mogu dovesti do oštećenja sluha bilo koga ko stoji u neposrednoj blizini. 

I to je tek početak priče. Hakeri mogu presretati i mijenjati sve podatke koji se šalju ovom tehnologijom, a mogu vas i prisluškivati. Mogu preko AirDropa doći do vaših podataka, a mnoge trgovine koriste Bluetooth kako bi pratile lokaciju kupaca da bi te informacije kasnije prodavale oglašivačima koji na temelju njih grade bazu podataka.  Što možete učiniti?

Zapravo je vrlo jednostavno. Trebate samo Bluetooth držati isključenim jer ta vas tehnologija u svakom trenutku čini ranjivim svima koji vašu neopreznost žele zloupotrijebiti. 

Ako možete bez njega, ne koristite ga, a ako već morate, isključite ga istog trena kada ga prestanete koristiti. 

To možda djeluje kao gnjavež, ali puno će vam više smetati ono što se može dogoditi ako to ne učinite.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )