FOTO: null

Park Sung Min se dvaput nedeljno budi mamuran, skoro svake nedelje, nakon izlazaka sa kolegama iz SL Korporacije. Ali toliko čest mamurluk ga ne tangira mnogo, zato što on ima oružje.

To je napitak protiv mamurluka za kojim Park, zajedno sa armijom drugih Korejaca koji vole da piju, redovno poseže da bi mu organizam lakše metabolisao alkohol, i da bi se brže oporavio od dugih noćnih izlazaka. Piće je deo korejske kulture heđangade, prakse savlađivanja mamurluka, koja, zajedno sa specijalnim žvakaćim gumama i pilululama, tvori džinovsku industriju u naciji koja je ozloglašena po količinama alkohola koje pije.

Industriju za lečenje mamurluka, koja je u 2014. zaradila više od 200 milijardi vona (oko 165 miliona dolara), uglavnom održava korejski običaj zbližavanja uz piće, deljenja čašica žestine pod nazivom sodžu, krigli piva mekdžu i „bombi", kombinaciji oba ova pića – i to ne samo sa kolegama, već i sa šefovima. Pijanke se organizuju više puta nedeljno, i smatraju ih ključnim delom korporativne kulture. Za mnoge Korejce jednostavno ne postoji opcija da ne učestvuju u njima.

„Odbiti piće stvarno nije učtiv gest u korejskom društvu", kaže Džej Li, asistent filmske produkcije koji živi u Seulu. „A sutradan mora da se ode i na posao, i treba biti bistre glave koliko god je to moguće, jer će i šef biti tamo".

U pitanju je kvaka 22 – i industrija heđangade se pojavila kao odgovor.

1992. godine, u Koreji se pojavilo prvo piće koje je reklamirano isključivo kao lek za mamurluk, bez mnogo pompe. Korejci, koji su navikli da dobro podnose velike količine alkohola, bez dodatne podrške, nastavili su da koriste proverene moći svojih omiljenih jela: mesnatih, masnih kuvanih jela kao što je heđanguk – što bukvalno znači „supa protiv mamurluka". Ali uz narastajući trend zdravog života u Koreji, pića protiv mamurluka su dobila na popularnosti. Do 1998, ova pića su donela zaradu od oko 20 milijardi vona, a 2006. više od 60 milijardi. Danas, petnaestak godina kasnije, ta zarada je udesetostručena.

Savremena korejska industrija pića protiv mamurluka je krcata desetinama podvrsta, sa primamljivim sastojcima kao što su ekstrakt suvog grožđa, crveni žen šen, drač, lotus i sok od korejske kruške. Od svih njih samo tri vrste su osvojile 90 posto tržišta: Heotgae Condition, koji pokriva polovinu celog tržišta, najpopularnije je piće protiv mamurluka u zemlji, prema Nielsen Korea, a slede ga Dawn 808 i Morning Care.

Ove lekove za mamurluk reklamiraju za svaku fazu noćnog izlaska. Neke treba piti pre nego što veselje počne, da bi se slavljenici obezbedili za veče koje sledi, i da bi mogli više da popiju; druge treba popiti na kraju večeri, u nadi da će jutro proći bez mamurluka; ostali se uzimaju jutro posle, zbog kontrole štete. Neka su samostalni proizvodi. Neka su samo jedan deo šireg procesa uzimanja pića i lekova.

Prema istraživanju korejskog tržišta 2011, oko dve trećina Korejaca se redovno oslanja na ove lekove. Njihova stvarna efikasnost je predmet rasprave: nekoliko studija je pokazalo da je sok od azijske kruške efikasan lek za mamurluk; rezultati drugih govore da crveni žen šen i gazirani sok od limuna i limete pomažu da se alkohol brže metaboliše. Mnogi Korejci priznaju da ovi proizvodi imaju samo placebo efekat – ali ih svejedno kupuju, zato što je to deo iskustva zbližavanja.

Heđangada proizvodi kao takvi su postali deo rituala stvaranja timskog duha. Kolege ih često piju zajedno, sabijaju pića za mamurluk na putu od posla do restorana ili bara, ili zastanu da kupe pilule za mamurluk na povratku kući. Sledećeg jutra, kancelarije su pune kolega koji zajedno leče mamurluk, otvoreno uzimaući lekove, kao da je to pitanje časti.

„Na nesreću, biti mamuran posle poslovne večere se smatra za dobru stvar, jer to znači da si timski igrač. To je kompleksna kulturološka stvar", kaže Džijeon Džuno Kim, bivši inženjer iz Seula.

Neki kritičari se brinu da kultura heđengade ohrabruje naciju koja već mnogo pije da pije još više, bez osvrta na ozbiljne probleme alkoholizma. Statistike Svetske zdravstvene organizacije i Euromonitora iz 2014. godine pokazale su da Koreja prednjači u konzumaciji žestokog alkohola i da svaki Korejac u proseku popije 13,7 čašica žestine nedeljno,više nego dvostruko više od druge nacije po količinama popijenog alkohola, a to su Rusi sa 6 čašica nedeljno. Poređenja radi, Amerikanci su popili samo 3,3 čašice. Čak i korejske vlasti procenjuju da među Korejcima ima 1,6 milion alkoholičara.

Svo to cirkanje nije jeftino. Ministarstvo zdravlja i socijalnog staranja kaže da ovo žestoko opijanje košta zemlju, u potrošnji i gubicima, više od 23 triliona vona godišnje, što je otprilike 19 milijardi dolara.

Ali nisu svi podlegli industriji lekova protiv mamurluka. Neki ga jednostavno trpe. „Ja lično ne kupujem ta pića, zato što koštaju 5 dolara", kaže Li, „i radije ću za te pare kupiti još alkohola".


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )