FOTO: null

Iako je prethodnih dana javnosti predstavljeno da je mehanizam koordinacije u BiH usaglašen i dogovoren, niko od zvaničnika još nije objasnio na koji način će BiH u procesu evropskih integracija govoriti jednim glasom.

Ono što je sigurno jeste da mehanizam koordinacije kao dokument još ne postoji, što nam je potvrđeno i u Savjetu ministara BiH, u kojem takođe kažu da se na njemu intenzivno radi mjesecima. Prema nezvaničnim informacijama, uobličavanje mehanizma koordinacije svakodnevna je tema i na tehničkom, ali i na političkom nivou i već danima se vodi prava "politička bitka" na relaciji SDA - HDZ. Ključno pitanje je da li će kantonima biti omogućeno da eventualno, ukoliko se ne slažu s nečim, blokiraju cijeli proces, što je za SDA neprihvatljivo, a što je za HDZ minimum ispod kojeg neće ići.

"SDA bi možda i pristala na to, ali pod uslovom da ukoliko na nekom nižem nivou nema dogovora sve završi na Savjetu ministara BiH, što je opet neprihvatljivo za RS", ispričao je izvor "Nezavisnih", dodajući da su Hrvati poprilično zadovoljni onim što su u razgovorima do sada postigli.

I iz izjava najviših zvaničnika u BiH lako je zaključiti da je situacija s mehanizmom koordinacije poprilično konfuzna, pa tako Dragan Čović, lider HDZ-a, kaže da je taj dokument usvojen u Savjetu ministara BiH, da su završene određene prepravke te da još ostaje da se vidi ima li još nekih blokada

"Mehanizam koordinacije služi samo nama, kako bismo jednim glasom razgovarali s onima s kojima razgovaramo. Često smo nejasni građanstvu u vezi s mehanizmom koordinacije", rekao je nedavno Čović.

Da nisu nejasni samo građanstvu, jasno je i iz stava Milice Marković, poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koja kaže da je i za nju cijela priča "poprilično maglovita".

"Vlada RS je dala saglasnost na neke određene sporne stavke, a zašto nije urađena konačna verzija ne znam", rekla je Markovićeva, dodajući da parlament BiH još nije obaviješten ni o čemu što se tiče tog procesa, iako je mehanizam koordinacije ključan u cijeloj priči integracija.

O mehanizmu koordinacije nedavno je govorila i Željka Cvijanović, premijer RS, koja je rekla da je ta priča trebalo da bude završena s obzirom na to da su vlade RS i FBiH, kao i Savjet ministara BiH usvojili prijedlog mehanizma koordinacije koji je ranije definisala radna grupa.

"Ali, kako to inače biva u BiH, umjesto da se izvrše tehničke izmjene, i ovo pitanje je postalo teren za političke igre, jer bošnjačke političke partije nastoje da minimiziraju ulogu kantona, a ne sviđa im se ni činjenica da su entiteti čvrsto i jasno pozicionirani u tom procesu", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je za Vladu RS ta priča završena i da ih niko nije konsultovao u vezi s eventualnim intervencijama.

Takođe, naglasila je da ako pojedinci umjesto tehničkih izmjena oko formulacija, mijenjaju suštinu ili bilo šta u pogledu nadležnosti, ili ako slučajno predviđaju princip nadređenosti Savjeta ministara ili bilo kojeg drugog organa sa nivoa BiH, onda takav prijedlog neće imati podršku Vlade RS.

U petak smo pokušali doći i do zvaničnika SDA, koji su prethodnih dana, za razliku od ostalih, bili poprilično suzdržani u vezi s mehanizmom koordinacije, međutim do zaključenja ovog broja većina ih se nije javljala na mobilni telefon.

Ljilja Zovko iz HDZ-a i član Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH kaže da se strpimo još malo, ali da se bez saglasnosti kantona neće moći realizirati nešto što je iz njihove nadležnosti.

"Svima je cilj jedan put. Niko neće ništa opstruirati jer svi idemo u istom smjeru i nastojimo da sve uvažavamo. Svako treba da djeluje u okviru svojih nadležnosti. Ne želimo negativnu atmosferu i da neko nekoga preskače", rekla je Zovko.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )