FOTO: logično

Uz probleme sa srcem i krvnim pritiskom, istraživači sada kažu da previše soli šteti vašem imunitetu. Jedna je studija nedavno otkrila da bi vas količina soli koju pojedete mogla učiniti osjetljivijima na bolesti uzrokovane bakterijama i bolesti uzrokovane virusima, poput covida-19.

Novoobjavljena studija u časopisu Circulation nastojala je produbiti razumijevanje koje su naučnici stekli istraživanjem iz 2015. godine. U toj prethodnoj studiji istraživački je tim otkrio da povišene količine natrijuma u krvi utiču na to kako se određena vrsta bijelih krvnih stanica priprema za reakciju kad osjeti nezdravu ćeliju. No, čak i na kraju te studije, kaže dr. Sabrina Geisberger s Berlinskog instituta za biologiju medicinskih sistema (BIMSB), naučnici “još uvijek nisu znali što se događa u ćelijama”.
 
Tako je za novo istraživanje Geisbergerin tim ispitivao “metabolizam imunoloških stanica koje su bile izložene visokim koncentracijama soli”, navodi se u saopštenju. Ovog puta saznali su više o tome kako so utiče na imunitet: “Ona remeti disajni lanac, zbog čega stanice proizvode manje ATP-a i troše manje kiseonika”, objašnjava Geisberger.
 
ATP ili adenozin trifosfat, u izdanju je definiran kao “univerzalno gorivo koje pokreće sve ćelije”, pružajući energiju za snagu mišića i metaboličku regulaciju – što znači da ako visok nivo natrijuma u tijelu uzrokuje nedostatak ATP-a, to utiče na to kako te bijele krvne stanice sazrijevaju, kao i koliko učinkovito mogu funkcionirati one bijele krvne stanice, koje su u velikoj mjeri odgovorne za imunološki odgovor tijela, prenosi Eat This.
 
Dakle, koliko je soli sigurno jesti svaki dan? Prema ovoj studiji: “Nutricionisti preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama. Preračun uključuje so koja je skrivena u prerađenoj hrani.”
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )