FOTO: null

Kontrolu vode za piće koju obavlja Institut za javno zdravstvo, mogao bi dio posla da podijeli sa privatnim laboratorijama. Na zahtjev Instituta za vode iz Bijeljine, Pravilnik o zdrastvenoj ispravnosti vode dobiće izmjene. Iz tog instituta poručuju da im

“Postupajući po članu 17. navedenog Pravilnika, koji opisuje način provjere ispunjenosti uslova za rad laboratorije koji opisuje način provjere ispunjenosti uslova za rad laboratorije)) Komisija Ministarstva ((imenovana rješenjem broj 12.01-6581-1/13 od 08.08.201.god.)) je ustanovila da ova laboratorija akredtovana, te da je opremljena i kadrovski osposobljena za vršenje za vršenje osnovni i specijalizovanih fizičko-hemijskih analiza”, saopšteno je iz Instituta.

Iz Ustavnog suda RS navode da je Ministarstvo zdravlja prekoračilo svoja ovlašćenja utvrđivanjem navedenog pravilnika. Zato traže izmjene kojima će se omogućiti ravnopravan status privatnih laboratorija.

“Ustavni sud je naveo, između ostaloga, da je ministar zdravlja i socijalne zaštite, kao donosilac akta, osporenim odredbama Pravilnika prekoračio svoja ovlašćenja utvrđena navedenim Zakonima, jer je njima propisano da samo javna zdrastvena ustanova, odnosno Institut za javno zdravstvo, vrši kontrolu zdrastvene ispravnosti vode za piće, kao i uslove koje u pogledu kadra, prostora i opreme, mora ispunjavati navedeni Institut”, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

U Institutu za javno zdravstvo nisu oduševljeni odlukom.

“Mi ovdje govorimo o javno zdrastvenoj kontroli vode za piće centralnih vodovoda koja apsolutno takav jedan posao koji pripada javnoj zdravlju i javnom institutu za javno zdravlje koji ima akreditovane laboratorije, stručnjake iz oblasti zaštite javnog zdravlja”, rekla je načelnica Službe za higijenu Instituta za javno zdravstvo RS Vesna Rudić Grujić.

U banjalučkom Vodovodu tvrde da je najbitnije da se analize rade kvalitetno i da se u slučaju potrebe može trenutno reagovati.

“Za Vodovod Banja Luka jako je bitno da se uzrokovanje i analize uzorka rade na vrijeme, kvalitetno i prema Rješenju nadležne zdrastveno-sanitarne inspekcije, koje je izdato u skladu sa odredbama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće”, rekla je portparol Vodovoda Branka Ristić.

Dok izmijenjeni pravilnik stupi na snagu, po staroj praksi, o vodi koju pijemo i dalje će se brinuti Institut za javno zdrastvo. Iz Ministarstva poručuju da će i pored novog zakona, prednost imati Javni institut.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )