FOTO: null

Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH raspisao je 580.000 KM vrijedan javni natječaj za izbor konsultantske kuće za provedbu ambicioznog antikorupcijskog projekta.

Kako nam je potvrđeno, riječ je o projektu koji je usmjeren na izgradnju kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH. Ukoliko zaživi, sam projekat istovremeno bi mogao da donese neku vrstu olakšanja u radu predstavnika medija, prema kojima je državna služba često "zakopčana do grla", ali i da olakša određene vrste usluga građanima.

U narednim godinama na svim nivoima vlasti mogli bismo da dobijemo, kako je naglašeno, "profesionalnu i etičnu državnu službu", ali i povećanje transparentnosti u poslovično "zatvorenom" radu javne uprave.

"Namjera je da se kroz projekat, koji se sastoji od tri komponente, analizira problem koji stvara korupcija u radu javnih službi, promovišu etička načela i principi dobre uprave i državne službe, te da se osigura priprema i realizacija programa obuke vezanih za borbu protiv korupcije koji su usmjereni na jačanje kapaciteta državnih službenika i razvoj efikasnih sredstava za suočavanje sa ovim problemom", navode iz Ureda. Ističu da edukacija treba da doprinese ličnom razvoju svakog pojedinačnog zaposlenog, ali i razvoju i jačanju institucionalnog integriteta državne službe i uprave u cijelosti.

"Predviđena je obuka za oko 850 polaznika sa nivoa BiH, FBiH, RS i Brčko distrikta, kao i specifična obuka za oko 30 službenika trenera. Realizacija projekta Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH treba da doprinese i ispunjavanju opštih, kao i posebnih kategorija ciljeva utvrđenih u Strategiji za borbu protiv korupcije 2015-2019. Projekat je pripremljen i bit će realiziran u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije", navode iz Ureda.

Ističu da su planiranih 580.000 KM za konsultantske usluge "donatorska sredstva", a da je projekat zajednički za sva četiri upravna nivoa, BiH, FBiH, RS i Brčko distrikt.

"Zadatak konsultantske kuće bit će, između ostalog, izrada metodologije i strukture istraživanja javnog mnjenja o percepciji korupcije, analiza okvira za pitanja korupcije u javnoj upravi i sukobu interesa u državnoj službi, organizovanje najmanje četiri mini-radionice, priprema programa, provođenje obuke, izrada i promocija priručnika za zaposlene u organima državne službe itd", navode, između ostalog, iz Ureda.

Od projekta očekuju da ojača integritet organa državne službe te da državni službenici i zaposleni u organima uprave "postanu osposobljeni za primjenu antikorupcionih mjera i mehanizama djelovanja kod pojave korupcije".

No, sudeći po nekim prvim reakcijama, neizvjesno je na kakav će odjek naići sam projekat. Naime, Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i jedan od vodećih aktivista civilnog sektora u BiH, podsjeća da bh. institucije stalno donose neke strategije o borbi protiv korupcije.

"Imamo i Agenciju, imamo i Zakon o sukobu interesa, koji je antikorupcijski. Sad se postavlja ključno pitanje: da li se u državne službe, javne službe, primaju ljudi koji nisu profesionalci pa im je potrebna obuka da budu profesionalni, da budu pošteni, pa će im se objašnjavati šta je korupcija", naglašava Šehić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )