FOTO: null

Nezaposlenima se smiješi nova šansa za posao u inostranstvu nakon što je Agencija za rad i zapošljavanje BiH raspisala javni poziv za medicinare koji žele da rade u Njemačkoj, dok predstavništvo agencije “Kouzon” u Banjaluci traži veći broj ugostitelja za

Medicinari koji žele da rade u Njemačkoj imaju šansu da dođu do zaposlenja u okviru projekta “Tripl vin” koji se nastavlja u 2015. i 2016. godini. Agencija za rad i zapošljavanje BiH dogovorila je sa predstavnicima Savezne agencije za rad Njemačke i predstavništva GIZ-a u BiH nastavak projekta i raspisala javni poziv za medicinske radnike.

- Prvi intervju sa kandidatima mogao bi biti obavljen već krajem aprila ili početkom maja ove godine. Na razgovor će biti pozvani samo oni čija je dokumentacija dostavljena do 17. marta - istakli su u Agenciji za rad i zapošljavanje.

Na konkurs koji je nedavno zatvoren mogle su se prijaviti osobe sa završenom srednjom medicinskom školom opšteg ili pedijatrijskog smjera i poznavanjem njemačkog jezika minimalno po standardima nivoa A2.

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić kaže da će u sklopu ovog programa na rad u Njemačku otići između 200 do 250 radnika u ovoj i narednoj godini.

- U sklopu programa “Tripl vin” do sada je zaposlenje u Njemačkoj dobilo 120 radnika, a računajući i ostale projekte u ovu zemlju je otišlo 750 njegovatelja. Startna plata je 1.900 evra, a nakon godinu radnici moraju položiti stručni ispit za zvanje njegovatelja i tada im plata raste po propisanim platnim standardima u Njemačkoj - rekao je Rajić.

Banjalučko predstavništvo makedonske agencije “Kouzon” traži veliki broj ugostiteljskih radnika za rad na kruzeru italijanske kompanije “MSC”, gdje se plate kreću između 850 i 1.400 dolara.

- Potrebno nam je više desetina radnika sa tečnim znanjem engleskog i njemačkog jezika koji bi radili kao konobari u baru i restoranu i kao kuvari. Oni koji konkurišu za kuvara ne moraju govoriti njemački, ali treba da poznaju njemačka tradicionalna jela - istakla je program i ofis menadžer u “Kouzonu” Jovana Gajić.

Prijaviti se mogu mladi ljudi do 35 godina, a troškovi odlaska iznose oko 800 evra.

Zainteresovanost je velika, ali, nažalost, malo je onih koji ispunjavaju uslove. Problem je što onaj ko zna engleski, ne zna njemački i obrnuto. Apelujem na mlade da rade na sebi i uče jezike jer za poliglotu naša agencija uvijek može naći posao - rekla je Gajićeva i dodala da prijave primaju do 10. aprila, a isplovljavanje se očekuje krajem istog mjeseca ili početkom maja.


Pozitivna iskustva

Iskustva medicinskih radnika koji su otišli u Njemačku do sada su pozitivna.

- Do sada smo imali samo dva problema, jer je sa kandidatima poslodavac raskinuo ugovor, ali su riješeni tako što su im nađeni novi poslodavci. Postoji kontinuirana tražnja za radnicima ovog profila, jer su njegovatelji deficitarno zanimanje u Njemačkoj - rekao je Rajić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )