FOTO: null

Nezaposleni stanovnici Republike Srpske ovog ljeta imaće priliku da zarade konobarisanjem, radom u kuhinji, berbom u vinogradima ili čuvanjem stoke u Njemačkoj, čije kompanije su vrijednim sezoncima spremne da plate i do 2.500 evra mjesečno.

Njemačka Savezna agencija za rad konstantno bilježi pad nezaposlenosti u toj zemlji, a osim što su im potrebni stalni radnici, poslije zimske pauze kompanije traže i sezonce, za kojima najviše vape ugostiteljstvo, građevinarstvo i poljoprivreda.

Potvrdio je to "Glasu Srpske" i direktor portala "EU posao"

Andrej Rosić, istakavši da je na njihovom portalu trenutno moguće pronaći oglase za sezonske poslove konobara, radnika u hotelu, kuvara, pomoćnih radnika u kuhinji, vinogradara, sakupljača i berača plodova, te stočara, odnosno radnika u stajama.

Što se građevinara tiče, prema njegovim saznanjima, firme ih sada uglavnom angažuju kao stalnu radnu snagu.

- Konobari moraju posjedovati viši stepen poznavanja njemačkog jezika, jer su svakodnevno u direktnom kontaktu sa strankama, dok je za ostale poslove uglavnom potrebno osnovno poznavanje njemačkog - naveo je Rosić, pojašnjavajući da ostali uslovi zavise od poslodavca.

Prema njegovim riječima, poslodavci uglavnom ne insistiraju na radnom iskustvu, ali je ono dodatni plus.

- Sezonci mjesečno u prosjeku mogu da zarade od 2.000 do 2.500 evra. Poslodavci nude puno radno vrijeme, odnosno 40 sati sedmično, a svaki prekovremeni rad dodatno je plaćen - kazao je Rosić, naglašavajući da u Njemačkoj sada i sezonski radnici moraju biti prijavljeni i osigurani.

U Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju "Spektar" kažu da nemaju podatke o ponudi sezonskih poslova u Njemačkoj, jer sezonci iz RS u inostranstvo uglavnom odlaze na crno.

Slično su naveli i u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, dodajući da nemaju procjenu koliko radnika iz BiH odlazi u strane zemlje da radi na crno, jer se u tim slučajevima ne odjavljuju sa evidencije nezaposlenih.

- U posljednje tri ili četiri godine nismo imali zahtjeva iz Njemačke ili drugih zemalja za sezonskom radnom snagom iz BiH - rekli su u Agenciji za rad i zapošljavanje.

Zapošljavanje na privremenim poslovima u inostranstvu pojedinim stanovnicima Srpske i prošlog ljeta je pomoglo da popune "rupe" u novčaniku. Tada su najaktuelniji bili poslovi u ugostiteljstvu i poljoprivredi. Osim u Njemačku, sezonci su trbuhom za "kruhom" odlazili i u Italiju, te na Crnogorsko primorje, dok su priliku da tokom ljeta zarade u Hrvatskoj dobili samo oni radnici koji su imali hrvatsko državljanstvo.

Stalno zaposlenje

Nezaposleni stanovnici Srpske koji su u potrazi za stalnim zaposlenjem na portalu www.euposao.de mogu da pronađu brojne oglase poslodavaca iz raznih oblasti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )