FOTO: null

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je juče da unutar te institucije i lanca komandovanja Oružanih snaga BiH nije prekršen nijedan zakonski ili podzakonski propis učešćem jedinice Trećeg pješadijskog (RS) puka na proslavi Dana RS u Banjaluci, ali je nedugo

Kontradiktorna saopštenja upućena su medijima poslije sastanka ministarke odbrane BiH Marine Pendeš, njenih zamjenika Borisa Jerinić i Seada Jusića, sekretara ministarstva Muhameda Smajića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleča i njegovih zamjenika Mirko Tepšića i Senada Mašovića.

- Na sastanku je utvrđeno da unutar Ministarstva odbrane i lanca komandovanja Oružanih snaga nije prekršen nijedan zakonski ili podzakonski propis te su se Oružane snage potvrdile i očuvale kao zajednička institucija usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza - pisalo je u prvom saopštenju.

U novom saopštenju je navedeno da je prethodno povučeno u cjelosti jer ne odražava stavove prezentovane na sastanku.

- Na sastanku je bez prejudiciranja odgovornosti potvrđena potreba da bude obavljena temeljna analiza sprovedenih aktivnosti i procedura u vezi sa odavanjem počasti. Načelnik Zajedničkog štaba identifikovaće pitanja u vezi s nejasnim procedurama za odavanje počasti koja će biti predložena kao tema za održavanje sastanka sa Predsjedništvom BiH - navedeno je u novom saopštenju.

Odmah poslije proslave Dana RS u Ministarstvu odbrane BiH su potvrdili da je pokrenuta istraga u vezi sa učešćem vojnika. Pendeš je, međutim, poslije toga izjavila da nije upoznata sa pokretanjem istrage i da u angažovanju vojnika na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića nema ničega spornog.

Bošnjački političari tvrde da vojnici nisu smjeli biti na proslavi jer je Ustavni sud BiH utvrdio da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno s obzirom na to da je isti dan i krsna slava Sveti Stefan. Narodna skupština RS je, međutim, poslije te odluke Ustavnog suda i održanog referenduma na kojem se čak 99,8 odsto građana izjasnilo da treba da bude nastavljeno proslavljanje praznika istog datuma, donijela Zakon o Danu RS kojim je definisano da je to republički praznik sekularnog karaktera.

Čim je spuštena zavjesa na proslavu Dana RS iz Sarajeva su krenuli organizovani napadi na oficire i vojnike iz Srpske koji su prisustvovali svečanostima u Banjaluci.

- Pošto bošnjački političari, njihovi poslušnici među kojima su i sudski organi, te dio međunarodne zajednice nisu uspjeli spriječiti proslavu otpočela je organizovana haranga i lov na pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka koji su učestvovali u proslavi. Ciljano izabrani mediji iz FBiH dobili su nalog da identifikuju sve važne ljude iz vojnih struktura koji su učestvovali na ceremoniji kako bi krenula njihova diskvalifikacija - kazao je "Glasu Srpske" izvor iz SDA u kojoj je i skovan plan djelovanja u danima poslije proslave Dana Republike.

Jedan od tih medija objavio je tekst u kome su srpski generali Mirko Tepšić, Dragan Vuković, Gojko Knežević i Radovan Ilić i pukovnici Nebojša Janković, Savo Vidaković i Milorad Krajšumović okrivljeni za rušenje Oružanih snaga, a time i BiH, zbog kontakata sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i prisustva svečanoj akademiji u Banjaluci. Teza o rušilačkim planovima potkrepljena je navodnom spregom srpskih političara, generala i pripadnika obavještajnih jedinica. Na istom portalu ubrzo je objavljen još jedan tekst u kojem je major Aleksandar Milisavić označen ključnim čovjekom u organizaciji proslave Dana Republike, a posebno u segmentu planiranja i sprovođenja bezbjednosnih procedura. Kako bi bio dodatno kompromitovan ovaj oficir je optužen i za saradnju sa srpskim KOS-om, a kao otežavajuća okolnost naveden je i njegov navodni stalni kontakt sa MUP-om RS i prisustvo svečanoj akademiji.

Sagovornik "Glasa" iz institucija BiH kaže da je zanimljivo da su se srpski oficiri našli na meti iako niko od njih i ne pokušava da sakrije da su bili učesnici proslave i da su u većoj ili manjoj mjeri učestvovali u njenoj pripremi.

- Zato je iz optužbi iznesenih u medijima jasno da se radi o pokušaju diskreditacije pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda samo zato što su Srbi i što poštuju i vole RS. Veći dio srpskih pripadnika Oružanih snaga BiH su bivši pripadnici Vojske RS, koji su u ratu dali veliki doprinos u stvaranju RS. Učesnicima proslave je bila čast da budu dio nje, ali će nakon ovog događaja i reakcija iz FBiH biti još složnije braniti interese RS na svim nivoima. Zbog toga institucije RS i njeni predstavnici na nivou BiH moraju na sve načine zaštiti srpske oficire - kazao je naš sagovornik.

Uloga NATO-a

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da nikoga u RS nije iznenadila reakcija komandanta NATO štaba u Sarajevu Žizel Vilc koja je bez uvijanja poručila da vojnici ne smiju učestvovati u proslavi Dana RS, a potom i da mora biti sprovedena istraga.

- Ako znamo da je NATO u septembru 1995. godine 16 dana bombardovao RS onda ne iznenađuje direktna podrška Bošnjacima na štetu RS - rekao je Kojić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )