FOTO: null

Na Jahorini se u periodu od 24.6. do 28.6. 2015. godine održala Konferencija studenata fakulteta političkih nauka iz Bosne i Hercegovine.

Na Konferenciji  su učestvovali studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru - Odsjek politologija.

Na današnjem  drugom  susretu studenata fakulteta političkih nauka iz Bosne i Hercegovine održano je predavanje pod nazivom “20 godina nakon Dejtonskog sporazuma- strateško pozicioniranje BiH “

Učesnici su podržali  konsenzus u vezi sa pristupanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji i približavanju ka NATO savezu.

Pozdravili su stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime je Evropska Unija pokazala spremnost da se aktivnije uključi u proces reformi unutar Bosne i Hercegovine, a koje su preduslov za daljnju integraciju i nastojanje da se do kraja godine steknu uslovi za predavanje kredibilne aplikacije za članstvo u Evropsku Uniju.

Isto tako podržali su  napore institucija na nivou države, entitetskih vlasti i vlasti Brčko distrikta da se aktivnije uključe u procese reformi ka integraciji u Evropsku Uniju iskazanu u izjavi o spremnosti sprovođenja reformi. 

Studenti su istakli želju   da se ,u što skorijem periodu, napravi mehanizam koordinacije koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da govori jednim glasom u procesu pristupanja ka članstvu u Evropsku Uniju.

Zalažemo se za inkorporiranje tema povezanih sa evroatlantskim integracijama u obrazovne sisteme u Bosni i Hercegovini, i smatramo neophodnim jačanje regionalne saradnje u svim segmentima putem dijaloga koji će doprinijeti rješavanju svih otvorenih pitanja, zaključak je studenata na kraju ove Konferencije.

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )