FOTO: null

U Bijeljini je večeras zvanično počeo horski festival “Majske muzičke svečanosti” na kojem će ove godine učestvovati više od 40 horova i ansambala tradicionalne muzike.

Festival je počeo svečanim koncertom Srpskog pjevačkog društva /SPD/ "Srbadija" i Dječijeg hora pod dirigentskom palicom Desanke Trakilović i Jelene Milićević Trakilović. 

Desanka Trakilović rekla je da tradicionalna muzička manifestacija ove godine okuplja 49 horova i ansambala tradicionalne muzike, iz Republike Srpske, BiH i Srbije, od kojih su neki već stigli i prisustvuju večerašnjem koncertu. 

"Večerašnji koncert obuhvata širok repertoar naše tradiionalne i duhovne muzike, a učesnici ovogodišnjeg Festivala narednih dana će se takmičiti u sedam kategorija - mješoviti hor, mješoviti kamerni hor, crkveni hor, muški hor, ženski hor, dječiji hor i folklor", navela je Trakilovićeva. 

Ona je istakla da je od ove godine uvedena i nova kategorije u takmičarskom dijelu - za solo pjevače. 

Dirigent Dječijeg hora ovog pjevačkog društva Jelena Milićević Trakilović rekla je da se, osim velikog mješovitog hora "Srbadija", večeras predstavlja i Dječiji hor, koji ima od 80 do 100 članova. 

Ona je istakla da je mnogim članovima Dječijeg hora ovo prvi nastup. 

"To su oni od tri do 12 godina. Srećna sam što 15. put dočekujemo horove iz našeg okruženja", rekla je Trakilovićeva. 

Festival "Majske muzičke svečanosti", koji organizuje SPD "Srbadija", tradicionalno je počeo 12. maja, na slavu Manastira Svetog Vasilija Ostroškog, služenjem Svete arhijerejske liturgije. 

Programom je predviđeno da sutra u 10.30 časova počne takmičenje ansambala tradicionalne muzike, te dječijih i ženskih horova, a u 18.30 časova biće proglašeni rezultati prvog takmičarskog dana, dodijeljene nagrade i održan koncert horova pobjednika u Centru za kulturu. 

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 15. maja, u 14.00 časova u bijeljinskom Centru za kulturu počeće takmičenje solo-pjevača, a u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija takmičenje crkvenih horova. 

Planirano je da u 12.00 časova u Galeriji Centra za kulturu bude održan koncert Mješovitog inkluzivnog hora "Ison" i Hora "Vivak" Novi Sad, te Hora Humanitarnog udruženja žena "Arta" i igraonice-radionice "Tea" Bijeljina. 

Takmičenje mješovitih i mješovitih kamernih horova biće održano u Centru za kulturu "Semberija", sa početkom u 13.30 časova, a proglašenje rezultata drugog takmičarskog dana, dodjela nagrada i koncert horova pobjednika predviđena je za 20.00 časova, kada će Festival biti zatvoren. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )