FOTO: null

Koncertom srpskog pjevačkog i crkvenog društva ,,Srbadija,, u Bijeljini je večeras svečano otvoren 14. festival horova ,,Majske muzičke svečanosti,, sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma i pod pokroviteljstvom gr

Vladika Hrizostom rekao je na otvaranju da je horsko pjevanje sveto i uzvišeno pjevanje, i više od toga. "To je slavljenje jedinstva i zajedništva kroz blagoslov glasa", naglasio je vladika Hrizostom. 

Episkop zvorničko-tuzlanski je istakao da je horsko pjevanje najpozitivnije djelovanje čovjeka i zahvalio horu "Srbadija" za uloženi višegodišnji trud, ljubav i požrtvovanje za organizaciju i postojanje ovog horskog festivala. 

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Dragan Đurđević pozdravio je prisutne izražavajući zadovoljstvo što je Bijeljina 14. put domaćin ovom velikom muzičkom događaju. 

"Prelijepo je biti i gost i domaćin ovakvom događaju na kojem iz godine u godinu slušamo, ali i gledamo mladost koja stasava i želi da pjeva na bini koja kao da postaje premala za sve njihove želje", rekao je Đurđević svečano proglasivši Fesival otvorenim. 

Dirigent Hora "Srbadija" Desanka Trakilović istakla je da je Bijeljini ponuđena Horska olimpijada za 2017. godinu, prvenstveno zahvaljujući ovom horu, te da očekuje da će imati razumijevanje i države i lokalne zajednice da se to i ostvari. 

SPCD "Srbadija" otvorilo je ovogodišnje "Majske muzičke svečanosti" blokom crkvene, duhovne muzike, a pripremljen je i etno-program i muzika koju ovaj hor izvodi samo u posebnim prilikama. 

Portparol SCPD "Srbadija" Stevan Čukić rekao je da će tokom dva takmičarska dana na Festivalu nastupiti 42 ansambla iz Srbije, Republike Srpske i FBiH. 

Sutra će biti održano takmičenje dječijih horova, etno grupa i ženskih horova, a istog dana biće organizovan i koncert dječijeg hora iz Valjeva. 

Čukić kaže da je za 11. maj planirano održavanje okruglog stola povodom 150 godina od smrti prvog srpskog kompozitora Kornelija Stankovića i 115 godina od rođenja kompozitora Marka Tajčevića. 

On je podsjetio da je za proteklih 13 godina na "Majskim muzičkim svečanostima" u Bijeljini nastupilo više od 450 horova sa 20.000 horskih pjevača iz zemlje i svijeta. 

Ovogodišnji festival horova biće završen 12. maja nastupom "Srbadije" na obilježavanju slave manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini. 

Festival se i ove godine održava uz materijalnu i duhovnu pomoć Eparhije zvorničko-tuzlanske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Bijeljina. 

Organizator ovog prestižnog festivala je društvo "Srbadija".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )