FOTO: null

Planinski konak „Milica“, kod Tršića, rodnog sela Vuka Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, predstavlja svojevrsno carstvo mira, gotovo netaknutu prirodu, gde se od zvukova mogu čuti samo jutarnji petlovi.

U konaku i oko njega mirišu cveće i sveže pokošena trava, a iz ovdašnje kuhinje, čije je temelje udarila Milica Matić, majka gazde Budimira Matića, takođe dopiru prijatni mirisi hrane. Po receptu majke Milice i njenih staramajki, ovde se godinama spremaju drevna jela, a gosti mogu i da, neposredno, nauče kako se ostavlja zimnica, kako se najbrže kokaju kokice... U dolini Žeravije nalazi se nekoliko vodenica čije je kamenje, koje potiče iz Vukovog vremena, najpogodnije za mlevenje. Iz njih stiže divno projino i drugo brašno, a domaćini nude i kozje mleko, kozju surutku, kravlje i kiselo mleko u starinskim posudama.

- Omogućili smo gostima iz zemlje i inostranstva da uživaju u prirodnim lepotama - kaže Budimir Matić, jedan od tršićkih domaćina, koji je podigao, razvio i učinio jednim od najposećenijih turističkih destinacija konak "Milica", u planini iznad Vukove kuće, gde su se, u stara vremena, graničili Karadžića i Matića vinogradi.

Gosti u Tršiću, na destinacijama poput Matićeve, na vrhu planine, mogu da zadovolje sve potrebe savremenog čoveka, jer na raspolaganju imaju i sadržaje poput teretana, džakuzija, sauna, ali i masaže uz korišćenje prirodnih ulja.

Vrlo je važno, ističe Vasilije Perić uz Ugljevika, što se na ovom mestu organizuju i prela, mobe i slične manifestacije u vreme kada je najviše gostiju na planini, uz pozivanje prelja i "mobaša" vikom s brda, što je nešto čime se, prema njegovim rečima, vraćamo običajima naših predaka, ali i sebi samima.

ŠIŠANjE OVACA

NEDAVNO je, u konaku "Milica", organizovana moba - šišanja ovaca, što je bilo atraktivno i za najmlađe goste, a sva vuna namenjena je ljudima s poplavljenih područja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )