FOTO: null

Savjet ministara BiH pooštrio je uslove koje kandidat mora ispunjavati da bi rukovodio nekom institucijom BiH, bio njen zamjenik ili sekretar, a ranije donesena odluka, odnosno zaduženje da Agencija za državnu službu BiH (ADS) raspiše petnaestak konkursa

Poništavanje odluke kojom se ADS zadužuje da raspiše petnaestak konkursa uslijedilo je nakon nešto više od mjesec dana od njenog donošenja, a kako je ispričao izvor "Nezavisnih" iz Savjeta ministara, ni stranke koje čine vlast nisu načisto šta da rade s imenovanjima i izborom novih rukovodilaca jer već mjesecima se pravilnici dopunjuju, mijenjaju, povlače i skidaju sa dnevnog reda sjednica.

Ipak, nakon što su pooštreni uslovi za izbor direktora, Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici zadužio je institucije da u skladu s pooštrenim uslovima raspišu konkurse za izbor rukovodilaca kojima su istekli ili u skorije vrijeme ističu mandati. Kako su rekli u Savjetu ministara, odluka kojom se pooštravaju uslovi donesena je kako bi se odabrali kvalitetniji kadrovi i obezbijedila veća konkurencija na konkursima koji će biti raspisani.

"Propisano je da za radno mjesto rukovodioca institucije, njegovog zamjenika ili sekretara s posebnim zadatkom kandidat mora imati najmanje pet godina radnog iskustva u struci, od čega tri godine na rukovodećim poslovima", rekli su u Savjetu ministara BiH.

Donošenje ove odluke uslijedilo je nakon što su sve institucije koje su u nadležnosti Savjeta ministara BiH izmijenile pravilnike o unutrašnjoj organizaciji. Prema nezvaničnim informacijama, Savjet ministara BiH utvrdio je da direktor, njegov zamjenik ili sekretar s posebnim zadatkom mora imati najmanje 240 ECTS bodova da bi dobio funkciju.

"Do sada su uslovi bili da je potrebno od pet do deset godina radnog iskustva u struci i ništa se drugo nije tražilo, što znači da je čovjek koji je radio na najnižoj hijerarhiji poslova visoke spreme mogao konkurisati za direktora. Sada su ti uslovi pooštreni i mislim da je pet godina radnog iskustva i tri godine rukovođenja minimum minimuma da neko može aplicirati", rekao je Neven Akšamija, direktor ADS-a.

On je, takođe, potvrdio da je ranije donesena odluka da se raspisuju konkursi poništena, iako je ADS za tri institucije već bio završio kompletnu proceduru i praktično je bilo potrebno samo objavljivanje konkursa.

"Taman smo bili došli do toga da objavimo tri konkursa, data je saglasnost institucija i utvrđeni tekstovi, međutim tada je došao zaključak i to je stopirano. Sada smo praktično ponovo na početku", rekao je Akšamija.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH započeo je i s poništavanjem konkursa sprovedenih u prošlom mandatu, a na kojima su izabrani, ali nikada nisu imenovani pojedini direktori i članovi agencija i uprava.


Institucije koje čekaju direktora

Iz informacije o podacima o trajanju i isteku mandata imenovanim licima iz nadležnosti Savjeta ministara BiH, vidljivo je da će u narednih nekoliko mjeseci biti najmanje tridesetak imenovanja direktora, njihovih zamjenika ili članova Savjeta.

Agencija za državnu službu, Direkcija za evropske integracije, Agencija za sigurnost hrane, Agencija za statistku BiH, Institut za mjeriteljstvo, Agencija za unapređenje stranih investicija, Služba za poslove sa strancima, Agencija za nadzor nad tržištem itd., samo su neke od institucija koje će dobiti novo/staro rukovodstvo s obzirom na to da je aktuelnima istekao mandat. Takođe, biće izabrani i članovi Komisije za koncesije BiH, među kojima su i  oni kojima je mandat istekao još 2004. godine, ali i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH uskoro bi mogla dobiti novog generalnog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )