FOTO: null

Bakir Izetbegović, lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH, saopštio je večeras da će biti predat zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Kazao je da je danas sazvao sastanak kako bi dobio podršku za ono sto je namjerio uraditi, te da je prisutne obavijestio o svim aspektima i detaljima tužbe i da je dobio bezrezervnu podršku svih prisutnih.

"Dobili smo odluku konscenzusom od nekih 50 prisutnih", izjavio je Izetbegović.

"Predsjedništvo BiH svojom odlukom 2002. godine je imenovalo Sakiba Softića za agenta u tužbi BiH protiv Jugoslavije. Predsjedništvo je dalo punomoć da preduzima sve pravne radnje. Jedna od njih je i podnošenje aplikacije za reviziju presude", pojasnio je Izetbegović mlađi u obraćanju.

"Moj odgovor svima onima koji tvrde da se radi o vaninstitucionalnom odgovoru je sljedeći: To nije tačno. Ko tvrdi da Softić nema legitimitet, taj neko to mora dokazati pravnim argumentima. Argumenata nema".

Izetbegović je kazao i to da postupajući po ovlaštenju iz 2002. godine, Softić je uložio napore za prikazivanje novih dokaza uz pomoć ekspertnog tima.

"Aplikaciju za reviziju su utvrdili vrhovni stručnjaci. I najveće države bi poželjele ovakav tim, a pozavidjele bi BiH na aplikaciji", ocijenio je dodavši da Softić ima njegovu bezrezervnu podršku.

"Pojavilo se pitanje - da li će revizija izazvati krizu u odnosima Bošnjaka i Srba u BiH, te odnosa sa Srbijom. Biće krize, ali ne ovakve kakva se očekuje. Teške krize se dešavaju kada nekome oduzimamo vitalno pravo. Ovime nikome ne oduzimamo pravo, istina treba svima - pa i onima koji se odupiru".

Kazao je da će tu istinu pisati nepristrasne međunarodne sudije, te da revizija nosi rizik. "Odustajanje od revizije zarad političke stabilnosti nanijela bi štetu dignitetu žrtava", kazao je Izetbegović.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, rekao je novinarima da nisu prezentovani novi dokazi, ali da je prezentovan novi pristup koji bi Sud u Hagu mogao prihvatiti.

Željko Komšić lider DF i poslanik u Predstavničkom vijeću BiH se po dolasku u sarajevsku Vijećnicu obratio novinarima kazavši da je Bakir Izetbegović već donio odluku o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali da je sazvao sve njih kako bi taj teret odgovornosti podijelio.

Kazao je da je BiH i prije 10 godina imala dokaze da dobije spor protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali da nije bilo političke volje da se to desi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )