FOTO: null

U Bijeljini je za 10 mjeseci ove godine od građana na ime komunalne naknade naplaćeno svega 270.000 od planiranih milion maraka, što je manje od 30% planiranih sredstava.

Nadležne gradske službe su uputile prve opomene neplatišama. U izvještaju Gradske uprave koji je razmatran na posljednjoj sjednici Skupština grada, navodi se da je u Bijeljini do sada izdato oko 114.000 rješenja o plaćanju komunalne takse.

Područje grada podijeljeno je u šest stambeno-poslovnih zona. Obveznici komunalne naknade razvrstani su prema zoni u kojoj se nalazi njihova nekretnina i visina naknade zavisi u kojem dijelu grada je stan, kuća i poslovni prostor.

Građani različito komentarišu uvođenje komunalne naknade od strane gradske uprave. Mnogi je vide kao novi namet i izbjegavaju je plaćati, jer, kažu, već plaćaju republički porez na imovinu.

U gradskoj upravi navode da je Odluka o komunalnoj naknadi uvedena u skladu sa Zakonom o komunalnim naknadama.

Za stan od 50metara kvadratnihu prvoj zoni je 28,80 KM godišnje, do nekih 11 KM u šestoj zoni. Za stan od 100 kvadrata 58, 80 maraka, izjavila je za RTRSMirsada Đezićšef Odsjeka za poslove komunalne naknade.

Iz Gradske uprave apeluju na građane da plate obaveze kako ne bi došli do suda.

"Već smo poslali opomene i sljedeći korak su opomene pred tužbu, šaljemo i Poreskoj upravi tako da onda slijede tužbe", kaže Đezićeva.

Novac prikupljen od komunalne naknade objedinjuje se na posebnom računu i služi za poboljšanje infrastrukture u gradu, čišćenje javnih površina i drugih poslova iz oblasti javne higijene, navode u gradskoj upravi. Pojedini odbornici imaju zamjerke na novi namet.

"Ne mogu da uruče ljudima rješenje o naknadi, ne znaju kako da naplate, onda imovinski odnosi nisu rješeni, postoje razni problemi zbog kojih to ne može da se naplati", kaže za RTRS Ivan Burić odbornik u Skupštini Grada Bijeljina.

U 2013. godini od građana je naplaćeno 212.000, a prošle godine manje od 200.000 maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )