FOTO: null

Na adrese velikog broja građana Bijeljine i privrednih subjekata, upućena su u prethodnom periodu rješenja za plaćanje komunalne naknade.

Oni koji su rješenja primili I koji imaju neizmirena dugovanja po ovom osnovu, do kraja januara svoja dugovanja moraju izmiriti, navode iz Odsjeka za poslove komunalne naknade u Gradskoj upravi.

Građani se o svom dugovanju mogu informisati I u zgradi urbanizma  ili pozivom na broj telefona. Kako navodi Dragana Duvnjak, šef Odsjeka, koliko će neko platiti zavisi od zone u kojoj se objekat nalazi,  ali I od toga koliko dugo nije izmirivao dug. Cijene po zonama se obračunavaju po kvadratu.

Ima I onih koji su oslobođeni plaćanja.

Komunalna naknada izazvala je brojne polemike. Iako se kao glavni razlozi najčešće navode ekonomska kriza i nesavjesnost obveznika plaćanja ove naknade, za veliki broj neplatiša kriva je i nedovoljna informisanost i nepovjerenje građana.

S druge strane, mnogi građani smatraju I da plaćanje ove naknade nema uporište u zakonu. Naime, pometnju je izazvala  ranija obaveza plaćanja trajne rente, koja je 2011. godine odlukom Ustavnog suda Republike Srpske proglašena nezakonitom. Građanima koji su redovno plaćali trajnu rentu, novac nije vraćen, čime su oni ostali oštećeni za višegodišnji iznos ove naknade i postali nepovjerljivi prema ostalim nametima, kao što je komunalna naknada. Ipak, Za razliku od trajne rente, komunalna naknada nikada nije bila predmet ocjene ustavnosti.

Ipak, kako navodi Zoran Perić, advokat, osnova za žalbu ima po dva osnova. Prvi je, kako kaže, nepodudaranje odluke grada Bijeljina sa zakonskom odredbom po kojoj je utvrđeno plaćanje naknade jedan je od njih. Drugi osnov je selektivna primjena, odnosno činjenica da nisu svi dobili rješenja.

Iz Gradske uprave s druge strane, odgovaraju da su ljudi neinformisani I da nije u pitanju selektivna primjena, nego građani u velikom broju slučajeva ni ne znaju da treba da plate naknadu dok ih ne pronađu u registru. Dodaju da je podjeljena 21.000 rješenja, za grad, Dvorove I jedan dio Janje. Neki građani su uložili žalbe, a neki su odlučili da svoja dugovanja plate.

S druge strane, Gradska uprava koristi mehanizme opomene za neizmirenje obaveza, a nakon toga će naplatu vršiti prinudnim putem ili će ih utuživati.

Iz Gradske uprave navode da su rješenja zas komunalnu naknadu trajna, odnosno kad lice jednom dobije rješenje ono važi sve dok nadležni ne donese novo. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )