FOTO: bljesak.info

Samo prošle godine u Hrvatsku je auto-putem ušlo i izašlo oko 51 milion putnika, izdano je vise od 10.000 carinskih prekršaja u putničkom saobraćaju, a naplaćeno je i više od 16 miliona eura kazni.

Mislio je da će proći upola jeftinije, a na kraju ga je koštalo mnogo skuplje. Slučaj je to jednog vozača - koji je servisirao svoj automobil preko granice, piše danas.hr.
 
Popravak automobila

Istina, jeftinije je, ali radove treba prijaviti carini - u suprotnom prijeti vam kazna od 500 eura (1.000 KM).
 
Trebinje - omiljena dubrovačka automehaničarska destinacija. Gradić smješten na samom jugu Hercegovine udaljen tek pola sata vožnje od starih dubrovačkih zidina. I dok hrana ovdje nije nešto jeftinija u odnosu na Hrvatsku, popravak automobila jeste - i to skoro pola.
 
- Razlike su, pogotovo na uslugama, tipa zamjena je kod nas dosta jeftinija – kazao je Vaso Tarana, vlasnik automehaničarske radionice u Trebinju.
 
On je svoj obrt otvorio još 1997. godine, a klijenti mu dolaze čak i s Pelješca. Ušteda za hrvatske mušterije je ogromna jer neke su stvari ovdje jeftinije i do nevjerovatnih 90 odsto.
 
- Pogotovo ko ima više auta na godišnjem nivou izađe velika suma novca – rekao je Tarana.
 
Hrvatska carina

Ipak, u hrvatskoj carini su prilično jasni. Popravke automobila preko granice moraju se prijaviti carinskom deklaracijom i ta regulacija nije od juče. Ukoliko to ne učinite, očekujte kaznu.
 
- Carini se treba prijaviti unos robe iznad 300 eura (600 KM) pa i ti auto-dijelovi dijele sudbinu ostale robe koju putnik sa sobom nosi i kao takvu su dužni prijaviti carinskom službeniku - ističe Jure Ursić, zamjenik direktora Granične carinske službe Karasovići.
 
Samo prošle godine u Hrvatsku je auto-putem ušlo i izašlo oko 51 milion putnika, izdano je više od 10.000 carinskih prekršaja u putničkom saobraćaju, a naplaćeno je i više od 16 miliona eura kazni.
 
Ova vijest u Dubrovniku je dočekana na nož. Jer možda imaju višak apartmana, ali na jugu i dalje gledaju kako uštediti.
 
Sudeći po broju dubrovačkih tablica u trebinjskim automehaničarskim radionicama, ovih dana prema Hrvatskoj se sprema pravi val krijumčara auto-dijelova koji možda još ni ne znaju da su preko noći postali takozvani šverceri.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )