FOTO: Nezavisne

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, a koja nije prihvatila izmjene Zakona o službi u Oružnim snagama (OS) BiH, tako da je Komisija zadužena da izradi novo mišljenje.

Ove izmjene zakona na juče održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izazvale su oštru raspravu među poslanicima koji dolaze iz Republike Srpske. S jedne strane poslanici opozicionih stranaka iz Republike Srpske koji dolaze iz PDP-a i SDS-a, pitali su predstavnike SNSD da im objasne o čemu se radi, s obzirom da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključak kojim zadužuje Vladu da povuče saglasnost sa osnivanja OS BiH.
 
"Ono što predlaže Savjet ministara kontradiktorno je onome što radi SNSD koji je dio Savjeta ministara. Danas u obrazloženju zakona imamo da se treba obezbjediti kontinuitet operativne sposobnosti", rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH pitajući se hoće li neko narodu da objasni šta je tačno, ukidanje Oružanih snaga BiH ili njihovo jačanje.
 
Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, umjesto odgovora, Borenoviću je skrenuo pažnju na kršenje dnevnog reda.
 
"Držati političke govore u kojem se ovdje obračunava sa Narodnom skupštinom Republike Srpske je nedopustivo. Imate pravo da upozoravate građane, upozoravali ste ih posljednjih 15 godina pa vidimo kakav vam je rezultat. Građani vrlo dobro znaju o čemu se radi", rekao je Borenović.
 
Mladen Bosić, poslanik SDS, rekao je da Borenović pita koja je politika prava ona koju slušamo u Banjaluci ili ona koju SNSD priča u Sarajevu.
 
"Ovo je suštinsko pitanje i nismo ga čuli i vjerovatno nećemo, a vaš odgovor je da se krši poslovnik", rekao je Bosić.
 
Zbog nepostajanja entitetske većine, Predstavnički dom BiH u drugom čitanju odbio je i Rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini u skladu sa evropskim standardima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )