FOTO: null

Primjerak dokumenta kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, umjesto da bude istaknut na vidnom mjestu, u toj državi ne postoji. Na Palama je privedena osoba nakon što je kod nje navodno pronađen Dejtonski mirovni sporazum. Istraga će utvrditi da li se

Tri parafa koja su na na tri papira stavila tri lidera tri nove balkanske države - označila su kraj krvavog rata u Bosni i Hercegovini. Jedan originalni primjerak sporazuma je sačuvan, dok su dva, do juče, bila izgubljena. Sada je pronađen još jedan navodni original i to u domu Željka Kuntoša, nekadašnjeg člana obezbjeđenja bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića, koji je danas savjetnik Milorada Dodika.

"Kuntošu se stavlja na teret da je u prterthodnom periodu pribavio original Dejtonskog mirovnog sporazuma i sakrio kod kuće na Palama gdje je pronađen u preteresu MUP-a koji je izvršen po naredbi suda. Istraga se nastavlja", izjavila je portparolka Specijalnog tužilaštva Republike Srpske Dragica Tojagić.

Kuntoš se sumnjiči da je htio da proda dokument, ali je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode. Mediji u Bosni i Hercegovini pišu da je tražio oko 50.000 evra, odnosno 100 puta više nego što košta kopija koja se može pronaći na internet prodavnicama.

Ministar sigurnosti BiH očekuje da istraga otkrije i gdje je sve taj dokument bio, kroz čije ruke je sve prošao, ali i šta je još pronađeno u Kuntoševom domu.

"Ja nisam imao tu fasciklu,. Evo vi imate iste informacije, još neki drugi dokumenti. Pa neka kažu šta su sve našli, kakve su priznanice našli, na koje novčane iznose, ko je kome davao taj novac, ko je pisao priznanicu, ko je potpisivao priznanicu", kaže Dragan Mektić.

Momčilo Krajišnik, nekadašnji predsednik Republike Srpske podsjeća da je sporazum u Dejtonu parafiran, a potpisan u Parizu, i vjeruje da je on tamo i ostao.

"Tada nikom nije dat u ruke Dejtonski sporazum: u ime srpske strane u Parizu je potpisao Koljević, ja nikada nisam video originalni Dejtonski sporazum koji je eventualno donio. Siguran sam bio da ga Nikola nikad nije donio iz Pariza", rekao je Krajišnik.

I u Arhivu BiH tvrde da nikada, nijednom kontrolom nije utvrđeno da je taj papir ikada bio u BiH.

"Takav jedan dokument nikada nije primljen u arhiv BiH", tvrdi Saša Klepić iz Arhiva.

Svoj primjerak nema ni Srbija, pa bi istraga trebalo da otkrije ne samo da li je pronađeni primjerak originalan, nego i kome pripada. Za sada se jedini poznati primjerak čuva u Zagrebu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )