FOTO: InfoBijeljina

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno suvim kolovozima, ponegdje u nižim predjelima moguća je slabija magla.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju da su na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina česti odroni zemlje i kamenja na kolovoz, posebno na dionici Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje je putnički saobraćaj otežan, a za teretna vozila obustavljen.
 
Na putevima na kojima se izvode radovi obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj, a posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno, bez obzira na vremenske uslove.
 
Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan - Vukosavlje /Jakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Johovac - Rudanka -Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/.
 
Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj - Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju izmijenjen je režim saobraćaja.
 
U toku je izgradnja kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice - Laktaši u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše.
 
Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.
 
Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila kod Hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.
 
Iz AMS preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.
 
Zabranjen je saobrćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn.
 
Zbog radova u tunelu Brčigovo na dionici magistralnog puta Sastavci - Ustiprača izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.
 
Na dionicima puta međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj - granični prelaz Brod, međuentitetska linija Ledenice - Modriča - Johovac - auto-put -Banjaluka - Manjača - međuentitetska linija Velečevo i međuentitetska linija Ledenice - Crkvine - Doboj - međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta.
 
Vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.
 
U toku su radovi i na izgradnji male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.
 
U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.
 
Na regionalnom putu Ukrina - Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na putu i 2. mostu, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom trakom.
 
Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.
 
Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica - Gradiška, na dionici dionici Mrakovica - Podgradci.
 
Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.
 
Na dijelu regionalnog puta Ugljevik - Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.
 
Na regionalnom putu Površnice - Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.
 
Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.
 
Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna - Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.
 
Na području FBiH danas se na petljama Visoko i Podlugovi na auto-putu saobraćaj zbog radova odvija usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.
 
u toku su radovi u tunelu "Crnaja" na dionici Konjic - Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima, od 23.00 do 4.30, na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.
 
Na magistralnom putu Prozor - Jablanica saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelu "Jasen".
 
Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila teža od 7,5 tona, izuzev autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar -Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.
 
U toku su radovi i na dionicama Drvar - Bosansko Grahovo, Živinice - Banovići i Kaonik - Gromiljak.
 
Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.
 
Na graničnom prelazu Metaljka, na putu Čajniče - Pljevlja, moguć je prelazak granice u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.
 
BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države.
 
Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )