FOTO: null

Viši naučni saradnik u beogradskom Institutu za savremenu istoriju iz Beograda Milan Koljanin ocijenio je da je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, poredeći Dan Republike Srpske, 9. januar, sa danom nastanka NDH nanio najveću moguću uvredu srpskom n

"Porediti stvaranje velike nacističke Hrvatske /NDH/, države čija je politika bila uništenje srpskog naroda, sa stvaranjem srpskog entiteta u BiH 9. januara 1992. godine, koji je trebao da obezbedi osnovna prava i opstanak srpskog naroda u vreme razbijanja jugoslovenske države, skandal je prvog reda", rekao je Koljanin za "Glas Srpske". 

On je istakao da, imajući u vidu Inckovo obrazovanje, ovakva izjava može da znači samo to da je njegova namjera bila da što je moguće više uvrijedi srpski narod, kao i da se iz te izjave vidi da je sve dozvoljeno kada je riječ o Srbima. 

"S obzirom na to da je reč o izjavi čoveka koji dolazi iz Austrije, nemoguće je izbeći asocijaciju na užasne posledice politike koju je njegova zemlja sama ili u sklopu nacističke NJemačke, sprovodila tokom dva svetska rata, posebno u odnosu na srpski narod", naveo je Koljanin. 

Prema njegovim riječima, to je i jedan od eklatantnih primjera revizije istorije, prije svega relativizovanja istorije i rezultata Drugog svjetskog rata. 

"Moramo se upitati da li je ovakva izjava najava mnogo gorih zapleta. U svakom slučaju, ona svedoči o tome da je retorika koja prati ili najavljuje događaje u Republici Srpskoj i BiH sve oštrija. Treba da imamao u vidu da do skoro obeležavanje Dana Republike Srpske - 9. januara nije bilo problem, a da je sada postalo", naveo je Koljanin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )