FOTO: narod.hr

Premda neki misle da veća količina paste za zube garantuje da će zubi biti zaštićeniji, to nije slučaj. Zapravo, korištenje više zubne paste od preporučene doze može biti kontraproduktivno i izazvati nepovratne lezije u ustima vaše djece.

Prema objavi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), više od 40 posto djece između 3 i 6 godina koristi previše paste za zube. Ovaj višak može biti štetan za njihove zube jer povećava rizik od trajnih mrlja i promjena boje.
 
Oko 40% djece koristi veće količine zubne paste nego što je potrebno
Prema studiji, informacije su prikupljene anketiranjem više od 5.000 roditelja male djece. Od toga je oko 40 posto koristilo veće količine zubne paste nego što je potrebno (pasta je zauzimala polovinu ili cijelu površinu četkice).
 
Iako je fluorid koristan za oralnu njegu i prevenciju karijesa, to vrijedi samo u određenim dozama. Ako ga dijete proguta u prekomjernim količinama, može dovesti do oštećenja strukture zuba. Ovo stanje poznato je kao fluoroza.
 
Dok se zubi razvijaju, prekomjerno povećanje razine fluorida u tijelu može uzrokovati promjene na caklini, kao što su fleke, diskoloracije i anatomski defekti na zubima. Posljedice se mogu pojaviti na mliječnim zubima i u konačnoj denticiji.
 
Preporučena količina zubne paste za djecu
Prema španjolskom udruženju pedijatara, djeci treba prati zube dječjom pastom koja sadrži 1.000 jedinica na milion (ppm) fluorida. To treba činiti čim djetetu izbiju prvi zubi.
 
Zubne paste nisu proizvodi za gutanje, ali kod djece je to neizbježna situacija, pogotovo dok ne počnu razvijati sposobnost pljuvanja. Stoga uzimajući u obzir ovu mogućnost, preporučuju se određene količine za upotrebu prema dobi.
 
Od 0 do 3 godine
U ovoj fazi dolazi do formacije sjekutića i trajnih kutnjaka, osobito između 15. i 30. mjeseca života. Zato je bitno kontrolisati unos fluora i ne pretjerivati.
 
Kod djece mlađe od 3 godine preporučena količina paste za zube je mrvica koja nije veća od veličine zrna riže. Roditelji su ti koji bi trebali biti zaduženi za dentalnu higijenu čim se pojavi prvi zub u djetetovim ustima i stoga bi oni trebali nadzirati pridržavanje ovog pravila. Četkanje treba obavljati dva puta dnevno ili prema uputama dječjeg stomatologa.
 
Djeca od 3 do 6 godina
Od dobi od 3 godine količina zubne paste koju treba koristiti je veličine graška. Djeca bi trebala nastaviti s pranjem zubi najmanje dva puta dnevno ili onoliko puta koliko predlaže pedijatrijski stomatolog. Takođe bi trebala oprati zube nakon slatkiša ili gaziranih pića.
 
U ovoj dobi odrasli su još uvijek zaduženi za higijenu zuba svojih mališana. Iako djeca mogu obaviti dio te aktivnosti za vježbanje, roditelji moraju dovršiti proces. Uprkos najboljim namjerama djece u ovoj dobi, ona još nemaju motoričke sposobnosti potrebne za učinkovito četkanje.
 
Važno je podstaći djecu da ispljunu pastu za zube nakon pranja kako bi izbjegli unos fluora.
 
Od 6. godine nadalje
Od 6. godine nadalje može se koristiti zubna pasta s 1.450 ppm fluorida, odnosno zubna pasta za odrasle. Količina paste za zube koja se stavlja na četkicu takođe se može povećati jer djeca već imaju bolju kontrolu nad sposobnošću pljuvanja.
 
Količina paste koju treba staviti na četkicu trebala bi biti jedan do dva centimetra ili veličine velikog zrna slanutka.
 
Odrasli trebaju nastaviti nadzirati i pratiti higijenu zuba svoje djece. Njihova je odgovornost podsjetiti ih na pranje zubi, osigurati zubnu pastu i provjeriti je li tehnika ispravna te da dijete ne guta pastu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )