FOTO: pixabay

Američka kompanija BankMyCell korisnicima nudi usluge otkupa starijih telefona, u saradnji sa partnerima kao što su telekomunikacioni operateri ili trgovci elektroničkim uređajima. Kroz njihov sistem prođu velike količine polovnih telefona, pa su na temelju toga kreirali statistiku o kretanju cijena najpopularnijih modela kroz vrijeme.

Pad vrijednosti novog telefona, to je svima jasno, najveći je na početku, ali velike su razlike među modelima.

U prvoj godini novi iPhone izgubi u prosjeku 23 odsto na vrijednosti, a nakon dvije godine taj gubitak iznosi 45 odsto. U poređenju sa Android-ima visoke klase ovo je izvrstan rezultat - novi Android flegšip telefoni već u prvoj godini gube u prosjeku 45 odsto vrijednosti. Za dvije godine, prosječan Android flegšip postaje 71 odsto jeftiniji. Ovi podaci se odnose na američko tržište.

Kod "jeftinijih" Android-a, onih sa početnim cijenama manjim od 350 američkih dolara, situacija je još nepovoljnija. Nakon prve godine korišćenja njima će vrijednost u proseku pasti za gotovo 49 odsto, a nakon dvije godine za gotovo 80 odsto. Za tri godine, Android izvorno kupljen za 300-tinak dolara biće moguće prodati za tek 30-ak dolara.

BankMyCell direktno je uporedio i najpopularnije konkurente na tržištu lansirane 2018. godine: iPhone XR, XS i XS Max u odnosu na liniju Galaxy S10. Dok su Apple-ovi telefoni u prvoj godini izgubili između 21 odsto i 26 odsto na vrijednosti, cijena polovnih Samsung-a iste klase potonula je na sekundarnom tržištu za 38 odsto pa sve do preko 45 odsto.

iPhone XR, najprodavaniji telefon prošle godine, završio je i kao najisplativiji flagship, sa prosječnim gubitkom vrijednosti od samo 21,5 odsto u prvoj godini. Kod Samsung-a najisplativiji je bio Galaxy Note 8 sa prosječnim padom vrijednosti od 35 odsto.

U kategoriji jeftinijih uređaja najisplativijima su se pokazali Sony Xperia L2 (15,5 odsto), Nokia 7.1 (-16,7 odsto) te HTC U12+ (-18 odsto). Listu najgorih po pitanju otkupne cene nakon prve godine predvode Motorola One (-76 odsto), Samsung Galaxy A6 (-75 odsto) i Samsung Galaxy J3 (-69 odsto).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )