FOTO: pixabay

Velik broj ljudi ima slične lozinke za sve svoje internet račune, od računa za internet bankarstvo do društvenih mreža.

Kako bi zapamtili svoje lozinke na internetu mnogi korisnici koriste besplatne tzv. upravljače lozinki koji skupljaju sve pristupne podatke računima iza glavne lozinke.
 
Međutim, veliki broj besplatnih upravljača lozinki zapravo nije siguran. Većina ima slabu sigurnost, mogu pristupiti vašim podacima na računaru, a neki su opasni špijunski softver maskirani u besplatni upravljač lozinki, piše Fenix-magazin.
 
Njemačka policija upozorava kako kriminalci trenutno to iskorištavaju i lažnom Bitwarden reklamnom kampanjom žele dobiti upravo lozinku kojom bi dobili pristup svim računima.
 
Budući da su svi podaci o pristupu pohranjeni u šifrovanom trezoru s upravljačima lozinki, neovlaštenim osobama potrebna je samo vaša glavna lozinka kako bi dobili puni pristup svim vašim računima.
 
Kampanja za krađu identiteta, koja trenutno cilja na korisnike Bitwardena, pojavljuje se izravno u Google rezultatima pretraživanja, na primjer, ako tražite “Bitwarden password manager”.
 
Svako ko klikne na ovaj oglas doći će na lažnu stranicu za prijavu. Dizajn na web-mjestu može zavarati korisnike jer izgleda tačno kao onaj na izvornom web-mjestu.
 
Ista bi prevara uskoro mogla uticati na druge upravljače lozinkama poput 1Password. Zato budite oprezni.
 
Mnogi upravljači lozinki pohranjuju pristupne podatke šifrovane u oblaku tako da im možete pristupiti s različitih uređaja. Međutim, to takođe znači da ste ranjivi na takve phishing napade.
 
Ako sve svoje račune spremite lokalno, na primjer s alatom kao što je KeePass XC, tada će pristupni podaci ostati izravno na vašem računaru. Nedostatak je u tome što mu možete pristupiti samo na ovom uređaju.
 
Ovo su stranice na koje trebate pripaziti i koje trenutno koriste kriminalci koji se bave krađom identiteta:
 
bitwarden.joph-auth.com
 
passwords.minifyx.de
 
passwords.mscripps.com
 
bitwarden.asgardian.co.uk
 
vault.passwordspace.com
 
bitwarden.deluxe-services.xyz
 
pw.security-vault.de
 
safe.nickf.de
 
bitwarden.cdr-services.com
 
safe.in.kremer-pigmente.de
 
bitwarden-tfkchjb.sentinel-web-services.de
 
safe.faah.be
 
bit.claim.md
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )