FOTO: InfoBijeljina

Najnoviji talas poskupljenja i inflacije posebno je pogodio automobilsko tržište, pa su nekada koliko-toliko pristupačni i porodični automobili postali predmet luksuza. Razlike su još veće kada se to pogleda kroz period od 30 godina.

Prema zvaničnim podacima njemačkog auto kluba "ADAC", automobili su u periodu od 2017. do 2022. godine poskupjeli do 44 odsto, što je značajno uticalo na prodajne rezultate i tržište automobila ukupno. Pored pandemije i prekida u isporukama, te nedostatku novih automobila uzrok je naravno i inflacija, ali jedan od glavnih razloga je i neopravdano podizanje cijena kao i ciljano izbacivanje pristupačnijih modela iz ponude.
 
Zato je posebno zanimljivo istraživanje koje je napravio njemački magazin "T-Online" koji je uporedio današnje cijene automobila s onima iz 90-ih godina prošlog vijeka.
 
Naravno, za poređenje je odabran njemački bestseler - Volkswagen Golf. Tako je 1991. godine za treću generaciju Golfa u osnovnoj verziji i s najslabijim motorom u Njemačkoj trebalo izbrojati 10.200 evra, kada se cijena konvertuje iz tadašnje valute - njemačku marku.
 
Kako je vreme prolazilo cijena je bila sve viša, pa je tako 2012. godine osnovni Golf koštao 17.000 evra, dok je 2020. godine cijena dostigla skoro punih 20.000 evra. Naravno, veliki skok cijene desio se u posljednje tri godine, pa od početka ove godine najpristupačniji Volkswagen Golf u Njemačkoj košta čak 29.560 evra, prenosi "Klix""!
 
Naravno, treba biti pošten pa priznati da su s tehničke strane Golf 3 i Golf 8 slični tek po imenu, te da količina opreme za komfor i sigurnost, kao i sama pasivna sigurnost modernog kompakta na znatno većem nivou nego kod automobila od prije 30 godina, prenosi "AutoBlog".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )