FOTO: null

Ove godine poljoprivrednici u Srpskoj mogu da dobiju subvencije prilikom osiguranja proizvodnje od elementarnih nepogoda. Provjerili smo koliko su ratari u Semberiji zainteresovani za ovo osiguranje.

Iako još nije zaživjelo u mjeri u kojoj bi to bilo dobro i za poljoprivrednike i za osiguravajuće kuće, ove godine je povećan broj gazdinstava koja su osigurana od elementarnih nepogoda.

Na ovaj način proizvođači dodatno obezbjeđuju proizvodnju u slučaju nepogoda, kažu iz osiguravajućih kuća, i dodaju da iznos od oko 50 maraka po hektaru nije veliki izdatak na cjelokupan iznos ulaganja. Ove godine Ministartvo poljoprivrede ponovo subvencioniše poljoprivrednike koji su osigurali svoje usjeve. 

Od 900 dunuma koliko obrađuje, Boško Radić je pšenicu zasijao na 45 hektara. On i još oko 20 poljoprivrednika zajedno su osigurali rod pšenice od grada i požara. Iako ove godine nije bilo štete, kaže da je mirno spavao i da bi svaki proizvođač trebalo da osigura svoje usjeve.

"Već smo imali slučajeva da je u Dijelovima i Dvorovima tu bilo grada, ti ljudi su već izašli na lice mjesta, i što se tiče te osiguravajuće kuće oni su to realno procijenili štetu", govori Boško Radić.

Rade Јovičević nije osigurao poljoprivredne proizvode, jer uglavnom proizvodi cveklu i mrkvu koje se nalaze u zemlji. Ipak, to će učiniti sljedeće godine s obzirom na to da će posijati oko 150 dunuma pšenice.

"Ubuduće ću to osiguravati. Ove godine je bilo jako dobrih ponuda. Korektno je bilo i od tih osiguravajućih kuća koje sam ja kritikovao, a jako je korektna i ona mjera Vlade RS sa 50 posto podsticaja", kaže Јovičević.

U Ministarstvu poljoprivrede koje subvencioniše osiguravanje poljoprivrednih gazdinstava do 50 odsto ukupnog iznosa, kažu da je primjetno povećano interesovanje poljoprivrednika. Maksimalan iznos subvencija po jednom gazdinstvu je 25 hiljada maraka.

"Premije za osiguranje Ministarstvo je sufinansiralo od 2010. do 2013. godine, a ova mjera je ponovo uvedena ove godine za šta smo iz budžeta izdvojili 300 hiljada maraka. Pravo na premiju ostvaruje se za sljedeću vrstu poljoprivrednih proizvoda: to je stočarska, objekti i stoka, voćarsko vinogradarska i i ratarska", izjavio je Aleksandar Macanović, portparol ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U osiguravajućim kućama smatraju da iznos od oko 50 maraka po hektaru nije velika suma za ono što farmeri dobijaju. Na području Semberije obrađuje se oko 50 hiljada hektara, a prema procjeni osiguravajućih kuća osigurano je 5 do 10 odsto površina.

Dok je kod nas mali broj poljoprivrednika koji je osigurao usjeve od nepogoda, u ekonomski razvijenijim zemljama u portfoliju osiguravajućih društava to je jedna od značajnijih stavki.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )