FOTO: InfoBijeljina.com

Podatak Republičkog zavoda za statistiku, o upisanim studentima po gradu prebivališta u akademskoj 2022/2023. godini, pokazuje da ih je Bijeljina imala 1.598.

Od toga, na prvom ciklusu studija ih je 1.374, a ostatak je na drugom ili trećem ciklusu studija. 

U prošloj godini, gledano po mjestu prebivališta, kada je riječ o Bijeljincima, studije ih je završilo 272, od čega 224 prvi ciklus studija.

Objavljen je i podatak o upisanim studentima prema sjedištu visokoškolske ustanove. Kada je riječ o Bijeljini, u pitanju su, kako navode iz Zavoda, 2.503 studenta, od čega 2.159 na prvom ciklusu studija.

Srpska, inače, ima sve manje studenata. To pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je broj upisanih u prvi ciklus u akademskoj 2022/2023. bio manji za 3,1 odsto, odnosno 781 studenta. 

Razlozi su brojni: promjene na tržištu rada, manje srednjoškolaca, ali i odliv studenata na inostrane studije.

Počela je i nova akademska godina na visokoškolskim ustanovama na oba javna univerziteta, ali će, prema procjenama koje su objavili pojedini mediji, amfiteatri ostati prazniji za 1.400 brucoša.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )