FOTO: InfoBijeljina.com

U svjetlu najnovijih dešavanja u Hrvatskoj, kada je u pitanju odnos prema sezonskih radnicima, prvenstveno Srbima, neminovno se nametnulo i pitanje, koliko u ovom trenutku Semberaca uistinu radi na području Jadrana i širom Hrvatske i kakva je njihova lična bezbjednost.

Pitanje se postavlja kao logično, ima li se u vidu činjenica da živimo u jednom turbulentnom vremenu, kada političari na vlasti ne prezaju ni od čega da bi se što duže zadržali  u carstvu, oni misle, bogomdanih privilegija i izobilja.

U decembru prošle godine predstavnici menadžmenta “Jadranka grupe” iz Malog Lošinja, najvećeg poslodavca u oblasti hotelijerstva, trgovine i kampinga na Jadranu boravili su u Bijeljini.

Zainteresovanim nezaposlenim mladim radnicima nudili su solidne uslove za život i rad na Jadranu, ali i solidnu zaradu, puno bolju nego što nude domaći poslodavci.

Prema informacijama iz bijeljinskog Biroa za zapošljavanje, oko 80 zainteresovanih kandidata za posao u Hrvatskoj tada je potpisalo preliminarne ugovore.

Siniša Kajmaković, direktor bijeljinske Filijale Fonda za zapošljavanje RS kaže da je ogroman broj njih potpisao stalne ugovore sa “Jadranka grupom”, ali je teško precizno utvrditi koliko je sezonskih radnika iz Bijeljine trenutno u Hrvatskoj.

“Nemamo mogućnosti da utvrdimo tačne i precizne informacije o broju naših radnika u Hrvatskoj, Sloveniji ili Austriji. Kada odu na rad u treće zemlje, obično ih tada skidamo i sa evidencije. Dvoje do troje njih u međuvremenu se vratilo na evidenciju bijeljinskog biroa. Zapošljavanje u drugim evropskim zemljama obavlja se posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Poznat nam je podatak da pomenuta “Jadranka grupa” vodi brigu o svakom zaposlenom, poštuje sve zakonske procedure, isplaćuje im plate i do 1.000 eura mjesečno, obezbjeđuje za njih smještaj. Nekada je država, bivša Jugoslavija, puno bolje brinula o svojim radnicima koji su bili na privremenom radu u inostranstvu, što sada nije slučaj”, kaže Kajmaković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )