FOTO: InfoBijeljina

U BiH se, u prvom polugodištu ove godine, višestruko više uvozilo polovnih vozila, nego novih, a takav trend bilježen je i ranijih godina, pokazuju detaljni podaci koji su ustupljeni portalu InfoBijeljina.

Kako je za naš portal rečeno iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH), u tom periodu, odnosno od januara do juna ove godine, uvezli smo 25.627 vozila.

"Od tog broja, 4.268 su nova vozila, a 21.359 je polovno", kazali su za InfoBijeljina iz UIO BiH.

U istom periodu prošle godine, uvezli smo 18.419 vozila, od čega je tek 3.757 novih, potvrđeno nam je iz UIO BiH.

Međutim, prije desetak godina nije bio takav omjer. Recimo, 2010. godine, uvezli smo 10.173 nova i 23.124 polovna vozila.

Podsjetimo, tokom prošle godine je situacija izazvana virusom korona, uključujući i zatvaranje granica, uticala na tržište četvorotočkašima, čiji uvoz u BiH je, jedno vrijeme, bio drastično pao.



Ekonomisti smatraju da je postepeni, blagi oporavak prodaje automobila ove godine očekivan, jer su mnogi odgađali nabavku vozila u prethodnoj godini zbog pandemije.

Trgovci su kazali da je ove godine poslovni ambijent malo bolji nego prošle godine, s obzirom na to i da nam je, kako kažu, prošle godine kovid kriza bila totalno nepoznata, i sam psihološki efekat uslovio je da bh. građani prestanu razmišljati o kupovini vozila.

Ipak, iz zvaničnih podataka se može zaključiti da su bh. građani, uglavnom, prinuđeni da kupuju polovna vozila, jer za nova nemaju dovoljno novca.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )