FOTO: null

Do 31. decembra cijena priključka na gradsku vodovodnu mrežu u Bijeljini umanjena je za 50%, uz mogućnost plaćanja na rate.

Na ovaj način "Vodovod" nastoji povećati broj korisnika i motivisati stanovnike da hemijski i bakteriološki neispravnu vodu iz arteških bunara zamijene vodom iz gradske vodovodne mreže i tako sačuvaju zdravlje.

Vodovod trenutno ima 32.250 korisnika.

Od 16.avgusta, kada je Nadzorni odbor Vodovoda i kanalizacije donio odluku da cijenu priključka na gradsku vodovodnu mrežu prepolove, priključilo se 230 domaćinstava. Među njima si Cmilja i Panto Savić iz Triješnice. Pili su vodu iz bunara, koja je, kažu, bila više mutna nego bistra, jer nisu imali novca za priključak na gradsku mrežu.

Cmilja ističe da je voda izgledala mutna kao kad se zagrabi iz neke rupe ili kanala.

- Dobro je da je došlo do pojeftinjenja, pa smo došli do čiste vode, dodaje Cmilja.

Najveći broj novih pretplatnika je iz sela uz Savu, gdje je voda iz bunara neupotrebljiva za piće.

- Voda jednostavno nije dobra. Možete vi nju piti, naši stari su je pili, ali nije bila zagađena kao sad. Sve su septička do septičke, normalno da ne može biti zdrava voda, navodi Mira Čekić Krstić iz Batkovića.

Svi stanovnici koji imaju mogućnost da se priključe na gradsku vodovodnu mrežu, do 31. decembra mogu da iskoriste popust od 50%.

- Obaveza korisnika je da uradi svoj šaht u kome će biti instaliran vodovomjerni sat, a sve ostale radove izvodi Vodovod do tog šahta, pojašnjava Stojan Knežević, portparol AD Vodovod i kanalizacija" Bijeljina.

Radi rješavanja problema vodosnabdijevanja u semberskim selima pogođenim endemskom nefropatijom, donatorskim sredstvima izgrađen je sjeverni vodoprsten. 318 porodica, u kojima je identifikovan nefritis, dobili su besplatan priključak.

Međutim, odziv preostalih 6.500 domaćinstava sa ovog područja bio je ispod očekivanja.

Vlado Simeunović, direktor PIU tima, kaže da je pirključeno 885 domaćinstava i 45 poslovnih objekata. Ističe da je  došlo je do progresa, ali očekuje bolje rezultate, jer je nakon poplava skrenuta pažnja građanima da je voda hemijski i bakteriološki neispravna.

U "Vodovodu" očekuju da će do kraja godine popust na priključak iskoristiti veći broj seoskih domaćinstava koji se vodom za piće snabdijevaju sa javnih česmi i iz bunara, jer se priključenjem na gradsku vodovodnu mrežu smanjuje broj budućih potencijalnih bolesnika od nefropatije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )