FOTO: InfoBijeljina.com

Sve češća poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i rast ostalih troškova, uticali su na to da je porodicama koje u BiH žive danas potrebno mnogo više novca nego ranijih godina.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH je InfoBijeljina pokušala saznati koji je to iznos koji je svakog mjeseca potreban jednoj porodici sa četiri člana.

"Ako govorimo o minimalnim troškovima života četvoročlane porodice u BiH onda govorimo o iznosu koji se iz mjeseca u mjesec kreće oko 3.000 KM", rekli su nam iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kada je riječ o visini plate ona, nažalost, ne odgovara osnovnim potrebama najvećeg broja radnika i radnica, navode u Sindikatu. 

"Iako je prosječna plata nominalno rasla tokom 2023. godine, zabrinjava činjenica da to nije bio slučaj sa minimalnom platom. Cijene su rasle, troškovi života se povećavali, a minimalna plata je ostala ista“, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sindikalna potrošačka korpa u Federaciji BiH (FBiH) za novembar iznosi 2.955 KM. Prosječna plata isplaćena u FBiH za septembar iznosila je 1.260 KM, minimalna je 596 KM, tako da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom 42,64 odsto, a minimalnom 20,17 odsto.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )