FOTO: pixabay

Godinama su naučna istraživanja tvrdila da postoji veza konzumiranja umjerene količine crnog vina i dobrog zdravlja srca, ali sada stručnjaci upozoravaju da takve tvrdnje ne bi trebalo olako prihvaćati. Naime, nijedno istraživanje nije uspostavilo konkretnu uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja alkohola i boljeg zdravlja srca.

- Nejasno je je li crno vino direktno povezano s ovom koristi ili su u igri ipak drugi faktori. Vjerovatnije je da će ljudi koji piju vino voditi zdraviji način života i zdravije se hraniti, konzumirati mediteransku prehranu za koju se zna da je protektivna - objasnio je dr. Robert Kloner.

Pojedina istraživanja su pokazala kako antioksidans resveratrol može smanjiti holesterol i sniziti krvni pritisak pa ne čudi otkud tvrdnje da je vino dobro za rad srca. No problem se javlja u količini vina koju biste trebali popiti da biste unijeli dovoljno resveratrola.

- Da biste dobili ekvivalent količine resveratrola za koju se izvještava da je zaštitna, to bi značilo unositi vina više od dvije čaše za muškarce i jedne za žene, a taj višak može voditi u alkoholizam - rekao je Kloner.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )