FOTO: null

Pošto ogromna većina internet provajdera krši zakon jer ne vode evidenciju o presretanju komunikacija, poverenik Rodoljub Šabić traži nadzor.

U ministarstvu trgovine, turizma i komunikacija poručuju da će njihovi inspektori sve proveriti, ali nema garancija za brzo kažnjavanje.

Vi komunicirate telefonom ili internetom, a provajderi pored toga ko ste skladište i podatke kada ste, koliko dugo i odakle komunicirali.

Tim zadržanim podacima mogu da pristupe samo ovlašćeni državni organi i samo uz dozvolu suda, a da li su to i učinili - pojma nemamo. 

Internet provajderi dužni su da po Zakonu vode evidenciju o tome ko je tražio takav pristup i koliko je zahteva odobreno i da onda takav izveštaj dostave povereniku. 

„Od 180 provajdera koji vode evidencije samo 34 je potvrdilo da je to uradilo i ja sam zatražio zatražio od ministarstva da sprovede nadzor jer to je njihova nadležnost“, navodi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. 

U Ministarstvu trgovine, turizma i komunikacija dobijamo očekivani odgovor. 

„Naši inspektori će ubrzo po dobitku dopisa krenuti i posećivati i proveravati internet provajdere i prema zakonu uzeti izjašnjenje i kazniti“, ističe Irini Reljin iz Ministarstva trgovine, turizma i komunikacija. 

Zakon predviđa kazne i do dva miliona dinara, ali i mogućnost da se nekom provajderu zabrani rad. 

U ministarstvu nam je objašnjeno da na raspolaganju imaju samo tri inspektora i jednog pravnika, pa i na pitanje može li recimo za par meseci neko ozbiljno da odgovara dobijamo očekivan odgovor. 

„Iskreno, nisam sigurna, to ide na sud“, navodi Reljin. 

Pored standardnog objašnjenja da sankcija u ovakvim slučajevima gotovo i da nema, povereniku je potpuno jasno i zašto još internet operatori ne vode evidenciju o pristupu tzv. zadržavanim podacima. 

„Kod ogromnog broja provajdera nivo znanja o obavezama koji imaju prema privatnosti građana je na zabrinjavajuće niskom nivou“, navodi Šabić. 

Stručnjaci upozoravaju da tako uskladišteni podaci ponekad otkrivaju više od sadržine komunikacije do koje se došlo prisluškivanjem ili snimanjem razgovora. 

Poverenik kaže da u ovom slučaju ne treba tražiti nikakvu zaveru, već zaključuje da se pukim prepisivanjem evropskih standarda u naše zakone, koje ne prati primena, samo stvara nered.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )