FOTO: pixabay

Pokvario vam se frižider, imate radove u zgradi pa nema struje ili se pokvarila trafostanica? Vjerovatno ste se u takvim situacijama zapitali koliko dugo hrana može stajati u frižideru.

Kratki nestanak struje koji će potrajati svega nekoliko minuta neće ni na koji način uticati na hranu u vašem frižideru, piše Health.

No pravo je pitanje koliko će dugo vrijediti hrana u frižideru ako struje nema satima ili čak danima, te u kojem trenutku razmnožavanje bakterija postaje zdravstveni problem.

Koliko dugo frižider zadržava temperaturu

"Bez struje frižider će vjerovatno zadržati temperaturu do četiri sata ukoliko su vrata zatvorena", kaže Tamika Sims, direktorka komunikacija za tehnologiju hrane u International Food Information Council. Kaže kako će hrana u frižideru vjerovatno ostati hladna i duže, pa ukoliko je frižider napola pun onda može izdržati cijeli dan, a ako je dobro napunjen, onda i do 48 sati. Što je više hrane u frižideru, hladnoća se bolje zadržava.

No nemojte doći u iskušenje i provjeravati stanje hrane svakih nekoliko minuta jer ćete tako ubrzati rast temperature i kvarenje namirnica.

"Kako biste zadržali temperaturu, ključno je držati vrata frižidera i zamrzivača čvrsto zatvorenima kad nema struje", kaže Sims.

Kako prepoznati kad se hrana pokvarila

Tokom nestanka struje možete u frižider staviti termometar kako biste ustanovili je li hrana sigurna.

"Normalna temperatura u frižideru je oko četiri stepena Celzijeva ili niža, dok bi zamrzivač trebao biti na temperaturi od nula stepeni i nižoj. Ako vaš uređaj nema ugrađeni termometar, možete iskoristiti termometar za hranu i provjeriti svaku namirnicu pojedinačno kako biste ustanovili je li sigurna za konzumaciju", savjetuje Sims.

Neke namirnice poput mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa mogu vrlo brzo poprimiti neugodan miris ili lošu boju, no ne možete se uvijek osloniti na izgled hrane kako biste procijenili njezinu sigurnost.

"Za namirnice iz zamrzivača koje odmrzavate i pripremate za konzumaciju valja pripaziti da im temperatura prije pripreme bude niža od četiri stepena Celzijeva. S druge strane, ako su meso, jaja ili ostaci hrane bili više od dva sata na temperaturi višoj od četiri stepena, vrijeme je da ih bacite", kaže Sims.

Dodaje kako uvijek valja biti oprezan, pa ukoliko niste sigurni je li neka namirnica još dobra za jelo ili nije, pametnije je baciti je i osloniti se na konzerve i trajnu hranu iz špajiza za pripremu obroka. Kako biste izbjegli suvišno bacanje hrane, korisno je najprije iz frižidera pojesti najosjetljivije namirnice s najkraćim rokom trajanja. To podrazumijeva ostatke obroka, meso i hranu koja sadrži meke sireve, vrhnje i mlijeko, prenose 24sata. 

Kako sačuvati hranu od kvarenja

Ako postoji vjerovatnoća da struje neće biti nekoliko dana, kupite suvi led i njime napunite svoj frižider i zamrzivač kako bi hrana ostala na sigurnoj temperaturi. Čak ni zimi ne valja hranu ostavljati izvan frižidera. State Department of Health iz New Yorka upozorava da su temperature koje su dovoljne za hranu iz frižidera i dalje previsoke za hranu iz zamrzivača. Dodatno, iako se čini da je napolju vazduh hladan, sunce može zagrijati namirnice do temperature koja će omogućiti rast bakterija.

Kako sačuvati hranu prije nestanka struje

Prije nestanka struje možete preduzeti razne korake kako biste produžili trajanje zamrznute hrane i one u frižideru. State Department of Health iz New Yorka preporučuje da grupišete namirnice u zamrzivaču, pa tako meso držite na zasebnoj gomili kako se u slučaju otapanja njihovi sokovi koji mogu podstaći rast bakterija ne bi miješali sa drugim namirnicama. Hrana s visokim sadržajem vode, poput mesa ili voća, ostaće zamrznuta duže od hrane s niskim sadržajem vode poput hljeba.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )