FOTO: mondo.ba

Da li treba da peremo auto zimi i koliko često?

Niske temperature, mraz i zimski uslovi mogu pojednako da štete vašem automobilu, kao i organizmu. Zato ga je potrebno redovno održavati, čistiti i prati. Međutim, koliko je zapravo korisno, a koliko štetno pranje automobila tokom hladnih dana?
 
Kombinacija prljavštine, čađi, soli i snijega mogu i te kako negativno da se odraze na vašeg četvorotočkaša jer je upravo tada najskloniji koroziji. Prema savjetima njemačkog ADAC, najvećeg evropskog auto-moto udruženja, u zimskim mjesecima automobil treba prati jednako često kao i u ljetnjim. Dakle, onda kada sami procijenitite da je vrijeme za to! Takođe, poznato je da so nagriza metal i može da oštetiti karoseriju, zato je važno da ga redovno otklanjate. 
 
Ipak, da li postoji opasnost prilikom pranja automobila zimi? Odgovor je da postoji, posebno pri ekstremnim  temperaturama od minus 10 i niže jer tada topla voda dolazi u kontakt sa dijelovima automobila koji su upravo bili izloženi ledenoj hladnoći, prenosi Jutarnji list.

Takođe, kada je riječ o načinu pranja, njemački test ADAC-a za pranje automobila pokazao je da prednost ima manuelno pranje automobila. A glavna razlika je ta što kada ručno peremo auto, pritisak vode bolje dopire do kritičnih mjesta i otklanja pljavštinu, za razliku od četki kod automatskog pranja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )