FOTO: null

Prije dva dana predstavljen je javnosti Registar cijena nepokretnosti Srpske čiji je cilj omogućiti brži i jednostavniji uvid u nekretnine.

Namjera je da nam posluži kao orjentir pri kupovini ili investiranju, za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta, za potrebe procjene vrijednosti za stanovništvo, investitore, banke, procjenjitelje..

Na ovom sajtu može da se provjeri po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi, poslovni objekti, te zemljište u određenom dijelu grada, odnosno opštine kao i praćenje i kretanje cijena nekretnina na tržištu, vidjeti gdje su kuće najskuplje ili stanovi, ili najjeftinije zemljište.

Kakvo je realno stanje na terenu?

Na sajtu smo otvorili lokaciju u centru Bijeljine, u ulici Profesora Bakajlića gdje stoji da je stan od 56 kvadrata kupljen za 72.150 KM (ugovor od 27.12.2016.) a za istu kvadraturu na toj lokaciji stan je prema podacima iz ugovora (26.05.2017.) plaćen 50.400 KM. 

Za samo šest kvadrata manje, stan od 50 kvadrata, kupac je iskeširao samo 30.000 KM (ugovor od 11.09.2017.) dok je stan od 77 kvadrata u istoj ulici koštao 106.092 KM po ugovoru od 26.07.2017.

Pitamo se da li su u ugovorima navedene realne cijene ovih nekretnina?

-Podaci sa Registra mogu da zbune zainteresovane građane. Definitivno je nerealna cijena stana od 50 kvadrata 30.000 KM u pomenutoj ulici, izuzev ako nije u pitanju stan u potkrovlju koji je potrebno renovirati, kaže Jovana Despotović, iz jedne od bijeljinskih agencija za nekretnine i dodaje da je nerealna cijena i stana od 42 kvadrata na ulici Svetog Save čija je cijena 29.000 KM.

Najskuplja lokacija u Bijeljini je ulica Patrijarha Pavla gdje cijena po kvadrtnom metru iznosi od 1.700 KM pa i više. 

Od početka 2017. godine RUGIP evidentira sve kupuprodajne ugovore na teritoriji RS na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nekretnine i do sada je u njihovoj bazi 8.000 ugovora. 

Uspostavljanje i vođenje ovog registra omogućeno je zahvaljujući švedskoj donaciji u okviru projekta unapređenja zemljišne administracije u BiH „Cilap“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )