FOTO: pixabay

​Da vas uhvati kiša tokom vožnje u kabrioletu sa spuštenim krovom i nije najgora stvar koja vam se može desiti za upravljačem, ali svakako nije prijatno. Naravno uvijek možete da stanete ili usporite na brzinu na kojoj je moguće podići (spustiti) krov na vašem kabrioletu i da brzo riješite taj problem, ali moguće je odabrati i zabavnije rešenje.

Tako bar tvrdi DriveTribe koji se zapitao kojom brzinom je potrebno voziti da bi ostali suvi u kabrioletu prilikom vožnje po kiši. Na priloženom video klipu Majk nas prvo upoznaje s dva načina strujanja fluida prema putanji strujanja, laminarnim i turbulentnim načinom strujanja. Kada brzina poraste, slojevi se miješaju i strujanje postaje turbulentno.

Sloj vazduha koji dolazi u dodir s površinom automobila se naziva graničnim slojem. Vrh okvira vetrobrana, gdje se naglo zaustavlja karoserija, naziva se tačka razdvajanja. U ovom trenutku, vazduh postaje vrlo turbulentan, a uz veću brzinu vožnje područje turbulentnog vazduha iznad putničkog prostora raste. Što se brže vozite to vazduh brže struji preko automobila i raste granični sloj koji zatim deluje kao vazdušna kabanica koja odvodi kišu od putničke kabine.

Majk dalje objašnjava da brzina kojom morate da vozite da ostanete suvi zavisi od oblika automobila, tačnije od ugla vetrobranskog stakla. Automobili kao što je Mazda MX-5 koji imaju uspravnije vetrobransko staklo mogu da generišu dovoljno turbulencije za odbijanje kiše pri nižim brzinama, oko 70 do 75 km/h. S druge strane, automobili s položenijim vetrobranskim staklom, kao Ferrari Portofino, moraju da idu brže kako bi postigli isti efekat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )