FOTO: InfoBijeljina

Profili lokalnih političara na društvenim mrežama pokazuju da su prihvatili nove tehnologije u komunikaciji sa građanima, ali ne otkrivaju mnogo o provođenju njihove politike, o stavovima, idejama i ciljevima, ili bar ne na način kako to rade političari u svijetu. Potvrđuje to i činjenica da je samo nekolicina njih odgovorila na pitanja InfoBijeljine.

Gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću brojne obaveze ne dozvoljavaju da bude aktivniji na društvenim mrežam, ali kako kaže, postoji njegova zvanična stranica na Fejsbuku koju vodi adminstrator i koju koriste za komunikaciju sa građanima. Na toj stranici redovno se objavljuju vijesti o aktivnostima gradske uprave, stranačkim i njegovim ličnim aktivnostima, a putem te stranice porukama se odvija i komunikacija sagrađanima.

„U isto vrijeme ovu stranicu koristimo za promociju grada u cjelini, a administratori vode računa da redovno informišu pratioce o aktivnostima, a da ih istovremeno ne opterete brojnim objavama“, kaže Mićić za InfoBijeljina.

On navodi da na tim stranicama ima jako malo privatnih objava.

„Ponekad se pojavi neka fotografija sa porodicom ili prijateljima - svi znamo da se danas i tako poručuje nekome da je važan dio nečijeg života, a ja na taj način javno zahvaljujem za podršku i povjerenje koje mi pružaju“, kaže Mićić.

Aleksandar Đurđević /SNSD/ koji pripada mlađoj generaciji političara kaže da je društvene mreže koristio i prije bavljenja politikom, te da putem Fejsbuka, Twittera i Instagrama promoviše opšte ciljeve i konkretne stvari koje radi, te iznosi svoje lično mišljenje o aktuelnim temama. On navodi da je primijetio da je Instagram preuzeo primat od Fejsbuka, dok Twitter nije pretjerano popularan, bar ne kod nas. Na njegovim profilima su uočljivi aktuelni kratki komenari i kritike na račun lokalne administracije, ali i opozicije na republičkom nivou, dok je objava iz privatnog života malo.

“Kada se bavite nekim javnim poslom onda i dio sfere privatnog života postaje javan.Ali mislim da to treba držati u granicama dobrog ukusa koliko god je to moguće“, kaže Đurđević za InfoBijeljina.

Njegov stranački šef Nedeljko Ćorić kaže da ima profile na Fejsbuku, Twitteru i Instagramu i da je u današnje vrijeme važno korištenje društvenih mreža pogotovo za one koji se bave javnim poslovima.

„Svoje profile i stranice na društvenim mrežama koristim raznoliko. Ima tu dosta sadržaja počev od nekih informacija koje su važne za građane, promocije ideja, aktivnosti koje provodim na političkom i poslovnom planu pa do nekih stvari koje spadaju u sferu privatnog“, kaže Ćorić.

Tako ga na fotografijama koje objavljuje možemo vidjeti na neformalnim druženjima u opuštenim ambijentima, ali isto tako i na svim događajima kojima prisustvuje i stranačkim i društvenim. 

Komunikolozi navode za InfoBijeljina da su ovdašnji političari shvatili da su prošla vremena u kojima je dominatan marketing bio letak u sanduče, poster na bilbord ili banderu, navodeći da je ipak malo zanimljivih i originalnih postova.

„Dobar profil podrazumijeva niz elemenata koji će prije svega jasno reći ko ste i zbog čega ste tu. Za početak bi trebali znati da je za fotografiju važan dobar i kratak naslov koji je prati, a za komentare da moraju biti bez pravopsinih i gramatičkih grešaka“, navodi naš sagovornik.

Činjenica da će mnogi profile aktivirati tek pred izbore govori da ne treba generalno previše očekivati od njihovog predstavljanja na ovakav način. Ionako će podrška koju budu dobijali uglavnom zavisiti od metara asfalta koji su položili. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )