FOTO: null

Veliki dio novca iz budžeta, koji iznosi oko 42 miliona KM otići će na plate gradskih funkcionera i službenika koje i nakon smanjenja poslije poplava iznose od dvije do četiri hiljade maraka. Zbog ovako visokih plata negoduju budžetski korisnici i građan

Zbog ekonomske situacije u protekloj godini plate u Gradskoj upravi smanjene su za 10 do 15 odsto.  Načelnik odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić kaže da su plate utvrđene na bazi zakonskih propisa, a to je, tri i po prosječne, plus uvećanje od 50% za gradonačelnika. 

- "Ukupne plate funkcionera se kreću od 2.800 KM pa do 4.000 KM, koliko iznosi gradonačelnikova plata. Predsjednik skupštine ima oko 3.800 KM, potpredsjednici negdje oko 3.000 KM dok načelnici odjeljenja imaju oko 1.900 KM, što je daleko manje nego što su te plate bile prethodnih godina", napominje Milorad Sofrenić, načelnik odjeljenja za finansije u Gradskoj upravi. 

Većina stanovništva prima minimalnu platu i njihova moralna obaveza bi bila da prate plate građana, ocjenjuju iz Centara civilnih inicijativa.

- "Interesantno je to da većina lokalnih uprava koristi maksimalnu osnovicu za određivanje plata, a to je tri i po prosječne plate. Zanimljivo je i to da funkcioneri možda ne obraćaju pažnju i nedovoljno osluškuju kako njihovi građani žive, jer većina radi  za minimalnu platu koja ne prelazi 500 KM", kaže Ana Lučić ispred CCI Bijeljina


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )