FOTO: pixabay

Brzina interneta je veoma važna u današnje vrijeme, pogotovo sada kada radimo I školujemo se od kuće, pa je puno više uređaja spojeno na kućnu mrežu. Svi razmišljamo o bržem internetu pa često dođemo u situaciju da se pitamo da li smo odabrali pravi paket.

Srbija je zemlja s najvećom prosječnom brzinom fiksnog interneta na području zapadnog Balkana, dok građani Bosne i Hercegovine imaju najsporiji kućni internet. Sjeverna Makedonija ima najbrži mobilni internet, dok je na Kosovu mobilni internet najsporiji u regiji.

Prema izvorima Speedtest iz avgust 2022. godine na graficima je prikazana prosječna brzina u megabitima u sekundi (mbps) i može se vidjeti kako Bosna I Hercegovina zauzima poslednje mjesto, tj ima najsporiji kućni internet u region.

 
Najbrži kućni internet na svjetskom nivou zabilježen je u Singapuru, dok je najsporiji zabilježen u Afganistanu.
Kada je u pitanju mobilni internet, situacija je slična, dok na svjetskom nivou najbrži mobilni internet ima Norveška, a najsporiji Kuba.



Kolika brzina interneta vam je zaista potrebna?

Da li znate koliko bi vaša konekcija trebalo da bude brza u odnosu na ono šta radite na internetu? Da li vam je 2 mbps više nego dovoljno da završite sve što imate na internetu, ili to jednostavno nije moguće bez brzine veće od 20 mbps?

Pogledajte šta koja brzina interneta nudi i šta sve možete da radite sa njom:

2 - 4 mbps: Ovo je dovoljno za osnovno surfovanje internetom, uključujući tu i provjeravanje mejla. Može da bude dovoljno da strimujete video standardne rezolucije. Drugim riječima, ova brzina je dovoljna samo za one najosnovnije stvari.

4 - 6 mbps: Ova brzina pruža odlično iskustvo surfovanja internetom i bez problema može da strimuje 720p video visoke rezolucije. U idealnim uslovima, dovoljna je i za skidanje određenih video snimaka u roku od 20 minuta. Ali 4 mbps veza i dalje može da se učini nedovoljno brzom.

6 - 10 mbps: Ova brzina garantuje surfovanje internetom bez ikakvih problema i može da strimuje 1080p video visoke rezolucije.

10 - 20 mbps: Ovo je idealna brzina za "super korisnike" koji žele da bez ikakvih problema gledaju video i skidaju fajlove bilo koje veličine.

20+ mbps: Sve preko ove brzine garantuje besprekorno korišćenje interneta.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )