FOTO: novosti.rs

Igor Kokoškov, selektor reprezentacije Srbije i sadašnji asistent u Sakramento Kingsima, kaže za Sport klub da je imao podršku Željka Obradovića u odluci da preuzme Fenerbahče, kao i da angažman u turskom velikanu neće uticati na posao selektora Orlova.

“Sve se izdešavalo jako brzo. Prije nekoliko dana Fenerbahče je kontaktirao mog agenta, tada je došlo do inicijalnog kontakta, razgovarali smo, razvili neku temu i vrlo brzo smo došli do dogovora“, počinje Kokoškov za Sport klub.

U evropskoj košarci Igor je do sada bio prisutan kroz selektorski angažman u Gruziji, Sloveniji i sada u Srbiji, ali na klupskom nivou skoro dvije i po decenije nije bio trener u Evropi, od 2000. godine dio je NBA lige.

“Iznenađenje možda postoji, ali ovo je moderni košarkaški svijet, košarkaško tržište je jedinstveno, cirkulacija igrača i trenera je takva... Nije kao prije 20 godina kada sam došao u NBA, nije to put bez povratka, sada dinamika između Evrope i NBA postoji sve vrijeme. Mi pratimo Evroligu i evropsku košarku, informacije su tu, vrijeme se promijenilo“, kaže Kokoškov, koji će se priključiti Feneru posle završetka NBA sezone (nastavak sezone zakazan je za 31. jul u Orlandu).

Na pitanje šta je prelomilo da donese tu odluku, Kokoškov odgovara:

“Fenerbahče je velika institucija, veliki klub. Znamo svi koje su njihove ambicije, jedan su od vodećih timova u Evroligi i imaju najviše ciljeve. Sa Željkom Obradovićem imam izvanredan odnos, i privatno i profesionalno, imao sam priliku da budem njegov gost u Istanbulu prije nekoliko godina. Vidjeo sam organizaciju Fenera, Željkov način grada, ni grad Istanbul nije mi nepoznanica, a poznajem i mnoge ljude u organizaciji. Nije bila ni komplikovana ni teška odluka“.

Kokoškov će na klupi naslijediti upravo Obradovića, koji je prethodnih sedam sezona vodio Fener, a u turskom timu igrao je i Bogdan Bogdanović, sa kojim Igor sada radi u Kingsima.

“To su moji dragi prijatelji i imam njihovu podršku. Sa Bogdanom sada radim, a Željko mi je životni i trenerski mentor, od njega sam u životu uvijek imao samo vjetar u leđa, tako je bilo i sada. I jedan i drugi su ostavili krupan trag u tom klubu i otišli su na najpozitivniji način. Obojica su bili vrlo pozitivni u odnosu na moju odluku“.

Vremena za detaljnije razgovore o samoj ekipi još nije bilo, ali i to će ubrzo doći na red.

“Radimo na tome. To je ozbiljan projekat kojem pristupamo vrlo studiozno. Kažem, sve se desilo brzo i tek ćemo da prionemo na taj dublji rad u narednom periodu“.

Kada je riječ o angažmanu 48-godišnjeg stručnjaka u reprezentaciji Srbije, on ističe da se tu ništa nije promijenilo i da u Fenerbahčeu generalno blagonaklono gledaju na nacionalne timove.

“Reprezentacija je čast, zadovoljstvo i emocija, u tom smislu se ništa nije promijenilo i ne može da se promeni preko noći. To nije posao, ne znam koji je bio poslednji selektor koji je bio profesionalac u Košarkaškom savezu Srbije. Daću svu svoju energiju i entuzijazam da se nacionalni tim reprezentuje što bolje. Situacija je trenutno takva da mi ne znamo mnogo stvari – da li se i kada igraju prozori, koliko utakmica, kada je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, mnogo je nagađanja... Sada su glavni tekući problemi, i dalje se borimo sa virusom. Ljudi iz Fenerbahčea nemaju ništa protiv reprezentacije, i njihovi turski košarkaši igraju za njihov nacionalni tim – oni su vrlo nacionalno orijentisani, nema nejednakih standarda. Kada je riječ o meni, ništa se nije promijenilo u tom smislu“, zaključuje Kokoškov za Sport klub.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )