FOTO: null

Njujork - "Koka-Kola" i "Pepsi-Kola" ne žele da identifikuju i javno navedu toksične i kancerogene hemikalije koje se nalaze u njihovim proizvodima i lobiraju protiv usvajanja zakona koji to predviđaju.

Ove kompanije potrošile su gomile novca za lobiranje unutar grupa koje zagovaraju zakone kojima je predviđeno da se proizvođači bezalkoholnih i gaziranih pića odrede prema otrovnim hemikalijama u svojim proizvodima.

Najnovija istraživanja objavljena u američkom stručnom časopisu za prevenciju pokazuju da je industrija gaziranih pića posljednjih pet godina velikim svotama pokušala da ućutka udruženja i grupe koje promovišu zdrav život.

Autori studije, profesor na bostonskom univerzitetu Majkl Sigel i njegov student Danijel Eron, istražili su opširnu dokumentaciju i prepisku kompanija sa udruženjima koja promovišu zdravlje.

Organizacija NAACP, jedna od najstarijih i najuticajnijih organizacija za ljudska prava u SAD, pokrenula je kampanju protiv proizvođača gaziranih pića koja izazivaju prekomjernu gojaznost, posebno među latinoameričkom i afroameričkom populacijom, te kod djece. Otkriveno je da je "Koka-Kola" pokušala da zaustavi tu organizaciju prebacivši na njen račun više od milion dolara.

Američko Udruženje dijabetičara primilo je od "Koka-Kole" donacije u iznosu od 140.000 dolara, američko Udruženje za bolesti srca 400.000 dolara, a Nacionalni institut za zdravlje dva miliona dolara mita da ne "talasaju" u vezi sa kompanijinim proizvodima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )