FOTO: pixabay

Pandemija virusa korona blokirala je cijeli svijet i poljuljala sve segmente društva koji, iako se postepeno vraćaju u normalu, nikada više neće biti isti, a stručnjaci upozoravaju da će, i kada zemlje proglase pobjedu nad ovom pošasti, ostati oprez i fizička distanca na koju svi treba da se naviknu.

I dalje su zabranjene brojne aktivnosti koje su do unazad dva i po mjeseca bile sasvim normalne. Zabrana masovnih okupljanja dramatično utiče na društveni život, ali i na finansijske tokove. Osim toga, u narednom periodu sijaset malih životnih navika, koje su nam do marta bile sasvim normalne, biće nam uskraćen, sve zarad zaštite zdravlja nas i naših najbližih.

Osim zdravstvenih, pandemija virusa korona ostaviće posljedice na ekonomske tokove, psihičko i fizičko zdravlje ljudi, ali će uticati i na različite segmente organizacije života, od posla, preko privatnih aktivnosti, pa sve do popunjavanja slobodnog vremena odlaskom na koncerte, utakmice, u bioskop, šoping... Istovremeno, sve što nam se dogodilo moglo bi da vrati povjerenje u neke institucije, ali i u same ljude.

Šta to bijaše kancelarija

Pandemija je pokazala da je rad od kuće moguć u mnogim djelatnostima, pa čak i isplativiji. Mnoge ustanove, institucije i preduzeća iz predostrožnosti zaposlene su poslali da rade od kuće, zbog čega bi u budućnosti u nekim djelatnostima kancelarije mogle postati prošlost, a sve to moglo bi uticati i na smanjenje gradskog prevoza.

Ekonomista Goran Radivojac kaže za “Glas Srpske” da su građani za ova dva mjeseca na neki način testirali dosadašnji nivo tehnologije te da će sektor informacionih tehnologija sve ovo iskoristiti kako bi poboljšao postojeće i stanovništvu ponudio i neke nove usluge.

- Što se tiče rada od kuće i prognoza da nam kancelarije neće više biti potrebne, mislim da će tako radikalne i revolucionarne promjene sačekati neke nove generacije, ali je moguće da dođe do smanjenja kancelarijskog poslovanja u nekom užem spektru djelatnosti, naročito tamo gdje je bitno šta radite i kakav rezultat ostvarujete, a ne gdje sjedite dok to radite - rekao je Radivojac.

U jednoj ruci korpa, u drugoj spisak

Ekonomista Goran Radivojac kaže da se za ova dva mjeseca pokazalo da građani mogu bez restorana i šopingholičarskog mentaliteta.

- Vidjećemo u kakvu vrstu normale ćemo se vratiti, ali sigurno je da će to biti neka “nova normalnost”. Šoping centri, iako im je omogućen rad, ne igraju ulogu kakvu su igrali prije svega ovoga. Šok od virusa korona ostavio je trag i u potrošačkom domenu. Kupovina se u dobroj mjeri preselila na internet. Poslovi i primanja su neizvjesni, tako da se stanovništvo suzdržava od potrošnje - istakao je Radivojac.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da će kupovina putem interneta više zaživjeti. S druge strane, dodala je, potrošačke navike su se promijenile toliko da gotovo niko u prodavnicu ne ide bez spiska.

- Nema više stihijske kupovine, već građani uglavnom kupuju samo prijeko potrebne stvari. Sigurno je da ni ubuduće nećemo ići u prodavnicu bez spiska - rekla je Marićeva.

Iako su stanovnici Srpske lani u ovo doba hrlili u prodavnice kako bi kupili stvari za ljetovanje, po svemu sudeći, ta vrsta šopinga ove godine će izostati ili neće biti u onoj mjeri u kojoj je bila prije pandemije.

Na ljetovanje u svoje dvorište

Šta poslije korone, glavno je pitanje kojim se bavi sektor turizma koji je i te kako pogođen pandemijom. Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe za “Glas Srpske” da je jedino sigurno to da ćemo svi moći putovati po svojoj zemlji, te da TORS promoviše domaće destinacije.

- Ovo je idealna prilika da ljetujemo u našoj Republici i da obiđemo prirodne ljepote kojih imamo na pretek. Ne znamo pod kojim uslovima će se otvarati granice, a sve zemlje imaju različit pristup segmentu putovanja. Ono čime se svi sada bavimo jeste kako povratiti povjerenje u bezbjednost destinacije - rekla je Jovanovićeva.

I oni koji budu putovali na more, dodala je, ljetovaće u sasvim drugačijem ambijentu.

- Već sada vidimo na pojedinim plažama fizičke barijere između ležaljki i sigurno je da ćemo paziti gdje ostavljamo svoje peškire, a uz kupaći kostim sve češće se kao obavezan rekvizit pominje i maska - kazala je Jovanovićeva.

Bliskost samo u krugu porodice

Osim ekonomskih posljedica koje se tek sabiraju, pandemija je ostavila veliki trag na socijalnom životu stanovništva. Već dva mjeseca sa poznanicima se ne rukujemo, a ne grlimo i ne ljubimo ni najbliže, jer na taj način čuvamo i sebe i njih. Obavezna fizička distanca je nešto što će, prema riječima epidemiologa, sigurno biti na snazi još neko vrijeme.

- Uloga kafane na Balkanu kao važne društvene institucije bila je velika, a odricanje od toga, te nemogućnost druženja i kontakta sa prijateljima stvara anksioznost - rekao je sociolog Vedran Francuz. Dodao je da će pandemija u prvi plan vratiti porodicu, koja je donekle zbog društvenih mreža bila zapostavljena.

- Doći će do zbližavanja unutar porodice jer je bliskost sada moguća samo u krugu najbližih - rekao je Francuz.

Povjerenje u zdravstveni sistem

Kao pozitivan ishod borbe sa virusom korona, stručnjaci navode jačanje povjerenja u zdravstveni sistem. Član Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine RS Milica Lovrić kaže da je sudbina svih počivala na zdravstvenom sistemu u protekla dva mjeseca.

- Dobrom organizacijom suočili smo se sa novim izazovom. Povjerenje građana u zdravstveni sistem se vratilo i sva ulaganja u zdravstvo su se pokazala i te­ kako opravdanim. Dok je kod nas buktao rat, drugi su pratili nauku i razvijali se, a mi smo spasavali živote. Tek nakon toga krenulo je opremanje bolnica i edukacija našeg kadra - rekla je Lovrićeva i dodala da je pandemija pokazala da Srpska ima nedovoljno mikrobiologa i infektologa i da razvoj treba da ide i u tom pravcu.

Na “ludi kamen” u prirodi

Ni svadbena veselja trenutno neće biti ono što su ranije bila. S obzirom na trenutnu situaciju i mjere prevencije koje su i dalje na snazi, svadbe sa stotinama svatova bar privremeno idu u prošlost.

- Oni koji nisu pomjerili termine vjenčanja otkazuju svadbene salone i veselje organizuju na otvorenom uz najuži krug prijatelja. Teško da ćemo do kraja ove godine imati velika svadbena veselja kako je to bilo ranije - rekli su u jednoj banjalučkoj agenciji koja se bavi organizacijom vjenčanja.

Muk na tribinama

Ni sport poslije korone neće biti isti. Sportski novinar Dejan Kondić kaže za “Glas Srpske” da će utakmice biti igrane bez prisustva publike.

- Prema nekim prognozama, mečevi će do kraja godine biti igrani pred praznim tribinama, a pojedine pretpostavke kažu da se povratak publike na tribine može očekivati tek u martu naredne godine - rekao je Kondić i dodao da i nije realno da se ove sezone igraju utakmice s obzirom na situaciju, te da je naredni period potrebno iskoristiti za pripreme za iduću sezonu.

Kondić je dodao da pojedine zemlje na Zapadu forsiraju igranje utakmica, gotovo po svaku cijenu, a razlog su veliki prihodi od televizijskih prava, jer tamošnji klubovi žive od toga.

- Kod nas je drugačija situacija, jer ne postoje prihodi s te strane, tako da s nestrpljenjem očekujem narednu sezonu - poručio je Kondić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )