FOTO: pixabay

Jedna od važnih prekretnica u životu sigurno je jubilarni 40. rođendan. Pored brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu ishrane, jer je pravo vrijeme da se izbace neke namirnice iz jelovnika.

Ruska nutricionistkinja Zuhra Pavlova tvrdi da se nakon napunjenih jubilarnih 40 godina i te kako naziru posljedice nepažnje iz mladosti. Međutim, nije u pitanju ništa što zdrave navike ne mogu da riješe i pomognu vašem tijelu da izbjegne probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.
 
„Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste prije svega čitav organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mliječne proizvode”, objašnjava Pavlova i dodaje da je neophodno da na našem jelovnikom često bude: morska riba, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljda, orasi, brokoli, ali i kurkuma i kumin.
 
Takođe, nutricionistkinja ističe da je važno da konzumiramo što više vode, jer ona igra glavnu ulogu u funkcionisanju organizma. Pored vode, biljni čajevi su takođe poželjni u svakodnevnoj ishrani, piše CityMagazine.
 
Šta ne treba jesti nakon 40. godine?

Smanjenje unosa šećera je osnova zdravijeg života.
 
„Šećer je jedna od namirnica s visokim glihemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite bijeli hljeb, tjesteninu, bijeli pirinač i žitarice”, objasnila je Pavlova.
 
Doktorka je podsjetila na štetu koju brza hrana može nanijeti, jer, kako objašnjava, prerađena i pržena hrana, naročito meso, uzrokuje upalu jetre, krvnih sudova i zglobova, što za posljedicu ima probleme sa kožom, metabolizmom i gojenjem.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )