FOTO: undefined

U Srpskoj je na putevima idektifikovano više desetina opasnih mjesta, a ove godine je planirana sanacija nekoliko "crnih tačaka".

Iz "Puteva Republike Srpske" su za InfoBijeljinu rekli da je identifikacija i sanacija opasnih mjesta proces koji je kontinuiran i sprovodi se u skladu sa aktima preduzeća, a postupak identifikacije sa obavlja jednom godišnje. 

Opasno mjesto je, inače, mjesto na javnom putu van naselja u dužini do 300 metara ili mjesto na javnom putu u naselju u dužini do 100 metara, na kojoj se u toku tri uzastopne godine dogodilo najmanje šest saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po život i zdravlje ljudi ili četiri saobraćajne nezgode istih karakteristika sa posljedicama po život i zdravlje ljudi. 

Od kalendarske 2016. godine na magistralnoj i regionalnoj putnoj mreži Republike Srpske je identifikovano ukupno 75 opasnih mjesta.

U prethodnom periodu izvršena je, dodaju iz "Puteva Republike Srpske",  trajna sanacija više opasnih mjesta. Takođe, 47 mjesta obilježeno je dodatnom saobraćajnom signalizacijom (tzv. žute table). 

"Shodno Pravilnikom definisanim procedurama i internim aktima, 'Putevi Republike Srpske' imaju izrađenu plansko-tehničku dokumentaciju za sanaciju i obilježavanje opasnih mjesta za 48 opasnih mjesta (12 za sanaciju i 36 za obilježavanje opasnih mjesta koje podrazumijeva dodatnu saobraćajnu signalizaciju i opremu puta)", kažu iz "Puteva Republike Srpske".

Kako dodaju, izrada plansko-tehničke dokumentacije za sanaciju i obilježavanje preostala 23 opasna mjesta se planira u narednom periodu (tri za sanaciju i 20 za obilježavanje).

"U našem Planu poslovanja za 2024. godinu, planirana je realizacija tri nova projekta sanacije opasnih mjesta, i to: rekonstrukcija i semaforizacija raskrsnice magistralnog puta MI-108, regionalnog puta RII-1509 i Omladinskog puta u gradu Prijedoru, sanacija opasnog mjesta Čepelica na magistralnom putu MI-109 Bileća - Trebinje i raskrsnica na magistralnom putu MI-105 u Doboju gdje je lokalna zajednica preuzela obavezu rješavanja imovinskih odnosa", kažu iz "Puteva Republike Srpske".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )